czwartek, 26 listopada 2009

Piegusek


Ciasto
30 dag mąki
1 szkl maku
30 dag cukru
4 jajka
25 dag Kasi
1 szkl mleka
aromat do ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oczyszczony mak i dalej ucierać. Wlać mleko a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej formy. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.




5 komentarzy:

  1. No i wreszcie mogę się dopisać, gdzie chcę!
    Pamiętam, jak się wkurzałam, że nie mogłam pochwalić tego ciasta. Moja mama tez takie piecze.

    OdpowiedzUsuń
  2. na osobiście wolę ciasta przekładane kremem ale to jest ulubione ciasto małżonka więc piekę je z przyjemnością (tym bardziej, że naprawił mi komenty ha ha ha)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna spytac ile cukru ???

    OdpowiedzUsuń
  4. przepraszam za przeoczenie już naprawiam 30 dag cukru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)