niedziela, 15 listopada 2009

Sernik z brzoskwiniami



Przetestowałam mnóstwo przepisów na serniki metodą prób i błędów, aż wreszcie trafiłam na dwa super przepisy. Jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami i ten właśnie zamieszczę :)).
Dzięki brzoskwiniom, które puszczają swój sok wgłąb sera podczas pieczenia, sernik ten jest wyjątkowo wilgotny co bardzo sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty a wrażenia bezcenne :)).

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszcze a resztę schłodzić w zamrażalce.

Masa serowa
1 kg półtłustego sera raz zmielonego
1 jajko
1 budyń śmietankowy
0,5 szkl cukru pudru
0,5 kostki masła
1 puszka brzoskwiń

Ser, jajo, budyń, cukier i masło wymieszać mikserem a następnie wylać na surowym cieście. Na to położyć posiekane brzoskwinie. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1 szkl cukru i wylać na brzoskwinie a  na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około godzinki w temp 180 stopni.




5 komentarzy:

  1. mniam, kocham serniki pod każdą postacią, te z brzoskwiniami najbardziej, i aż dziwne, że jeszcze takiego nie robiłam. Oj stworzę Cię jeszcze, stworzę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam smak serniczka z brzoskwiniami i potwierdzam, że to raj w buzi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno przepyszny jest,bo tez na taki wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada naprawde przepysznie. Tak dawno juz nie jadlam sernika... Moge sie poczestowac?

    OdpowiedzUsuń
  5. ugotujmnie- naprawde warto go stworzyć
    Alinka i Gosia-dziękuję :)
    majka-zapraszam na warmię tylko mnie uprzedź żebym zdążyła upiec nowy egzemplarz :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)