wtorek, 5 stycznia 2010

Glazurowane klafuti z liczi




Liczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala Glazurowane klafuti.

Składniki
100 g drobnego cukru
50 g mąki
20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii )
250 ml mleka
2 jajka
500 g liczi
cukier puder do posypania ( zrezygnowałam gdyż uznałam że już i tak jest wystarczająco słodkie )

Jajka zmiksowałam z mlekiem i dodałam  cukier, mąkę i wanilię. Liczi obrałam ze skórki i wypestkowałam co wcale nie było takie proste :). Na dnie naczynia żaroodpornego poukładałam owoce i zalałam masą. Piekło się 20 minut w 180 stopniach. Wg oryginalnego przepisu miało być posypane cukrem pudrem ale jak już wspomniałam wcześniej zrezygnowałam z niego na całe szczęście. Deser ma dość oryginalny smak ale raczej wolę liczi  w postaci surowej :).








7 komentarzy:

  1. Super moja siostra bardzo lubi liczi, może ją zaskoczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ?Liczni jeszcze nir obialm ale wiele slyszalam :) dzieki za przepis napewno sie przyda

    OdpowiedzUsuń
  3. Piegusek, ale zdjęcia!
    Ty nam wyrastasz na miszczunia fotografii!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm.. klafuti z liczi musi być wspaniałe!:)
    Pozdrawiam, b. ładne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piegusku, Twoje klafuti wyglada oblednie :) No i te zdjecia: klasa! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)