1 kg schabu w całości
kiszona kapusta
bulion
liść laurowy
ziele angielskie
cukier
przyprawy wg uznania
olej
Schab doprawić jak się lubi, pozostawić żeby nieco przeszedł przyprawami i przyrumienić na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W szerokim garnku zagotować bulion, dodać do niego schab, liść laurowy, ziele i poddusić przez 30-40 min w zależności od grubości schabu. Kiszoną kapustę dobrze wycisnąć-jeżeli jest bardzo mocno ukwaszona to przepłukać zimną wodą i dodać do garnka ze schabem. Dusić przez kolejne 30-40 minut, po upływie tego czasu wyjąć schab i pokroić go na dość grube plasterki. Doprawić kapustę cukrem i w miarę potrzeby innymi przyprawami i dodać jeszcze na chwilkę pokrojony schab. Gotowe :).
Piegusku, a dlaczego to się nazywa "po cygańsku"? Przecież Cyganie nigdy nie kisili kapusty!
OdpowiedzUsuńmamamarzyniu nie mam pojęcia dlaczego akurat po cygańsku-jadłam ten schab w takiej pizzeri-barze Pelikan w Koszalinie (chyba już nie istniejącym bo to już dawno było) i bardzo mi zasmakował. Niedawno sobie o nim przypomnaiałam i poprostu zrobiłam :). Jkoś nigdy nie przyszło mi do głowy zapytać dlaczego akurat tak sie nazywa :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńPo cygansku czy nie, najwazniejsze, ze wyglada pysznie. A ja bardzo lubie polaczenie miesa z kiszona kapusta :)) Mniam!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Takiego schabu nie znam, zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuń