wtorek, 12 stycznia 2010

Pierogi z mięsem i ziemniakami



Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi.

Ciasto na pierogi
1/2 kg mąki
1/2 litra maślanki

Farsz
1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek )
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe.

Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane, cebulę podsmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso, dodać starkowane surowe ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem - ostudzić.

Pominę proces wałkowania, wycinanaia kółek i lepienia pierogów bo przecież każdy z nas doskonale wie jak to wygląda. Pozdrawiam.








5 komentarzy:

  1. To jest tak prosty przepis na ciasto na pierogi ze az niewiarygodny - na pewno sprobuje! o_O

    OdpowiedzUsuń
  2. Piegusku, jakie cudne zdjęcia!
    W życiu nie robiłam pierogów z surowymi ziemniakami. No i te brzeżki w cieście, takie fikuśne :-)
    I ciasto z maślanką, to też nowość.. Całe życie się człowiek uczy!
    To ja cię zaproszę na kieszonki kurczakowe, a ty mnie na pierożki.
    A do opisu mufinek drobiowych jeszcze nie doszłam, ale OCZYWIŚCIE nie omieszkam zaznaczyć, że podpatrzyłam to u ciebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, ja też po raz pierwszy spotykam się z surowymi ziemniakami i maślankowym ciastem...podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuję dziewczyny za komentarze
    ziji,mamamarzyniu,pyro-znam same zalety tego ciasta-nie klei sie do rąk, łatwo je rozwałkować i zlepiać, nie rozpadają się podczas gotowania, są mięciutkie i nie brudzą wody
    nobleva-mam nadzieję że ją złapałaś :)
    mamamarzyniu-nawet nie śmiem się upominać o notkę przy Twoich muffinkach:) bardzo chętnie poczęstuję cię pierożkami i wpadne do Ciebie na kieszonki ha ha ha pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)