Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi.
Ciasto na pierogi
1/2 kg mąki
1/2 litra maślanki
Farsz
1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek )
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
sól, pieprz
Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe.
Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane, cebulę podsmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso, dodać starkowane surowe ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem - ostudzić.
Pominę proces wałkowania, wycinanaia kółek i lepienia pierogów bo przecież każdy z nas doskonale wie jak to wygląda. Pozdrawiam.
To jest tak prosty przepis na ciasto na pierogi ze az niewiarygodny - na pewno sprobuje! o_O
OdpowiedzUsuńPiegusku, jakie cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńW życiu nie robiłam pierogów z surowymi ziemniakami. No i te brzeżki w cieście, takie fikuśne :-)
I ciasto z maślanką, to też nowość.. Całe życie się człowiek uczy!
To ja cię zaproszę na kieszonki kurczakowe, a ty mnie na pierożki.
A do opisu mufinek drobiowych jeszcze nie doszłam, ale OCZYWIŚCIE nie omieszkam zaznaczyć, że podpatrzyłam to u ciebie na blogu.
Ślinka cieknie...serio :)
OdpowiedzUsuńTak, ja też po raz pierwszy spotykam się z surowymi ziemniakami i maślankowym ciastem...podoba mi się.
OdpowiedzUsuńdziekuję dziewczyny za komentarze
OdpowiedzUsuńziji,mamamarzyniu,pyro-znam same zalety tego ciasta-nie klei sie do rąk, łatwo je rozwałkować i zlepiać, nie rozpadają się podczas gotowania, są mięciutkie i nie brudzą wody
nobleva-mam nadzieję że ją złapałaś :)
mamamarzyniu-nawet nie śmiem się upominać o notkę przy Twoich muffinkach:) bardzo chętnie poczęstuję cię pierożkami i wpadne do Ciebie na kieszonki ha ha ha pozdrowionka