Nie każdy lubi podroby ale one wcale nie są takie złe - powiedziałabym, że są nawet smaczne trzeba je tylko dokładnie oczyścić i obgotować. Na moim stole pojawiaja się dość rzadko zazwyczaj w postaci pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety.
Farsz
ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce )
cebula
sól, pieprz
olej
naleśniki
Panierka
jajko
bułka tarta
Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju.
Smacznego
No nie, ten Pigusek jest bezlitosny!
OdpowiedzUsuńKatuje mnie pysznościami na odległość. I jeszcze płucka, uwielbiam!
Kusisz strasznie ;-) lubię krokiety
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety! Szczegolnie z miesem pychaaa
OdpowiedzUsuńOj mój mężuś już by się wgryzał :-) Uwielbia krokiety!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobry pomysl, nigdy nie robilam krokietow czy nalesnikow z podrobami,a tu prosze, takie piekne danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Krokiety robie zawsze z mielonym miesem. Z podrobami jeszcze nie jadlam. Watrobke i serduszka lubie ale cynaderek i plucek jeszcze nie jadlam :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie cieplutko.
Mówi stryjno Marzyni - Ewunia: moja Babcia Monika robiła z płuckami wszystko pyszne (a najlepsze pierogi!), dlatego cieszę się bardzo, że tak młode pokolenie bierze się za "letkie" i nie zapomina tradycji kulinarnych.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia - Stryjanka Ewunia (i Marzynia, jej bratanica).
mamamarzyniu-a co mi tam ty katujesz pizzą a ja krokietami, młodsze pokolenie pamięta jeszcze co dobre i nie zapomina tradycji kulinarnych. Przy okazji pozdrawiam oczywiście Stryjenkę Ewunię no i Marzynię :))
OdpowiedzUsuńmajko-z podrobów najbardziej lubię wątróbkę i serduszka ale cynaderki i płucka też są smaczne
polinqa, gosia99,kuchasia tak samo jak wy jestem zwolenniczką krokietów z róznymi nadzieniami
konsti zapraszam do próby
pozdrawiam i dziękuję za miłe komentarze :))