środa, 25 sierpnia 2010

Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym

Strasznie ostatnio za mną chodzi mięso, a to wszystko dlatego, że się nieco ochłodziło - też tak macie?? Grzybów sporo w lesie więc dodałam ich nieco do sosu i wyszedł bardzo szybki i smaczny obiadek.

Składniki
polędwiczka wieprzowa
śmietana słodka 18%
obgotowane grzyby ( u mnie podgrzybki )
przyprawy
łyżka musztardy
masło

Polędwiczki pokroić na grubsze plastry, lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni  i podsmażyć krótko polędwiczki z obu stron. Dodać smietanę, grzyby, musztardę, doprawić do smaku i zagotować.

13 komentarzy:

  1. wspaniałe te polędwiczki. i sosik grzybowy, które jestem fanką. ba, fanatyczną! mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mna tez chodzi ostatnio miesko :) Takie poledwiczki chetnie zjadlabym na obiadek. Chyba mam jeszcze w zamrazarce jakies grzyby (bo w tutejszych lasach mozesz znalezc tylko psie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mięso za mną nie chodzi, ale za to grzyby.. wielką mam na nie ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Ja też teraz mam ochote na cięższe potrawy......Piegusku, pączki hiszpańskie nie rosną . Musisz grubą warstwe ciasta wyciskać. Najlepiej po dwie warstwy....i jeszcze muszę ci napisać ,że ogórki PALCE LIZAĆ!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Polędwiczki + sos grzybowy - to jedno z moich ulubionych połączeń. Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne polędwiczki, idealne dla zwolenników mięsno-grzybowych smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj piękne! Narobiłaś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale wspanialy obiad:)
    poledwiczki i sos z grzybkami to cudne polaczenie smakow. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piegusku, wiesz co, my naprawdę musimy ustalić szczegóły tego spotkania, bo kusisz mnie tak, że już dłużej nie wytrzymam! Za polędwiczki dam się pokroić, a jeszcze takie jak u Ciebie, to i poszatkować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boże, jak ten sosik wygląda! I do tego soczyste polędwiczki, mniam. Ja dzisiaj jak raz miałam jarski obiad i już jestem głodna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo trzeba gotować takie grzybki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)