poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Rabarbarka


To ciasto co roku robię jak mam rabarbar w zasięgu ręki, a ponieważ w tym roku tak sie złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz - to nie mogło byc inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.

Ciasto
3 szkl mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie
2 budynie śmietankowe
3/4 szkl mleka
rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny to odrobina cukru do zasypania)

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i schłodzić podzielone na dwie części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać ugotowany na mleku budyń. Na wierzch starkować drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. smakowicie wyglada:) i jaka fajna nazwa:) zjadlabym choc jedna porcje i to nawet o tej porze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta z masą budyniową - a masa budyniowa+rabarbar i kruche ciasto to już w ogóle jedno z moich ukochanych połączeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! A ja mam wlasnie w zamrazarce kilka lodyg rabarbaru :) Moze sie skusze na to ciasto bo prawde mowiac nie wiem, co mam z nim zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u Ciebie budyn się tak pięknie trzyma, a kiedy ja robiłam podobne ciasto, to było tylko do jedzenia łyżką.. nie mam pojęcia dlaczego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, jakie pyszne to ciacho musi byc:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie się prezentuje! a do tego jeszcze rabarbar... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale Ci wyszlo te ciasto!! poprosze kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglą♀da pysznie!!! ......muszę naprawić błąd.Tak trzeba po 6 godz. ogórki odcedzić , a zalewa zimna . Zalewasz gorącą zalewą , a potem wyciągasz z niej ogórki i tym co zostanie w misce zalewasz ogórki.

    OdpowiedzUsuń
  9. każda propozycja z rabarbarem bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. szkoda, że w moim zasięgu nie ma już ani gałązki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja już zrobiłam, Twoje ogórki . Teraz czekam ,az się przegryzą.

    OdpowiedzUsuń
  12. myniolka ja chyba najbardziej uwielbiam kompot z rabarbaru koniecznie z kisielem :)
    asieja ja niestety też nie mam ani jednej gałązki :((
    pyra ja własnie opublikowałam Twoje u siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)