To ciasto co roku robię jak mam rabarbar w zasięgu ręki, a ponieważ w tym roku tak sie złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz - to nie mogło byc inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
3 szkl mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
2 budynie śmietankowe
3/4 szkl mleka
rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny to odrobina cukru do zasypania)
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i schłodzić podzielone na dwie części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać ugotowany na mleku budyń. Na wierzch starkować drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Smacznego:)
smakowicie wyglada:) i jaka fajna nazwa:) zjadlabym choc jedna porcje i to nawet o tej porze:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z masą budyniową - a masa budyniowa+rabarbar i kruche ciasto to już w ogóle jedno z moich ukochanych połączeń ;)
OdpowiedzUsuńPychota! A ja mam wlasnie w zamrazarce kilka lodyg rabarbaru :) Moze sie skusze na to ciasto bo prawde mowiac nie wiem, co mam z nim zrobic :)
OdpowiedzUsuńu Ciebie budyn się tak pięknie trzyma, a kiedy ja robiłam podobne ciasto, to było tylko do jedzenia łyżką.. nie mam pojęcia dlaczego;)
OdpowiedzUsuńOj, jakie pyszne to ciacho musi byc:)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje! a do tego jeszcze rabarbar... :)
OdpowiedzUsuńwspaniale Ci wyszlo te ciasto!! poprosze kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńWyglą♀da pysznie!!! ......muszę naprawić błąd.Tak trzeba po 6 godz. ogórki odcedzić , a zalewa zimna . Zalewasz gorącą zalewą , a potem wyciągasz z niej ogórki i tym co zostanie w misce zalewasz ogórki.
OdpowiedzUsuńkażda propozycja z rabarbarem bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że w moim zasięgu nie ma już ani gałązki.
OdpowiedzUsuńJa już zrobiłam, Twoje ogórki . Teraz czekam ,az się przegryzą.
OdpowiedzUsuńmyniolka ja chyba najbardziej uwielbiam kompot z rabarbaru koniecznie z kisielem :)
OdpowiedzUsuńasieja ja niestety też nie mam ani jednej gałązki :((
pyra ja własnie opublikowałam Twoje u siebie :)