Bardzo lubię to danie, gdyż bardzo efektownie wygląda na stole no i jest oczywiście alternatywą dla zwykłego schabowego. Jak już zaobserwowaliście, na moim blogu jest mnóstwo potraw szybkich i dość łatwych do przygotowania, a to dlatego, że jak większość z Was, nie mam zbyt dużo wolnego czasu, co nie zwalnia mnie z tego, aby klepać na okrągło zwykle kotlety schabowe czy mielone (choć i te lubię). Schab z jabłkami jest tym daniem, na widok którego moi synowie pomagają mi nakryć do stolu, bez kilkakrotnego przypominania myją ręce i szybko zajmują swoje miejsca, a w trakcie pałaszowania powtarzają "mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję". To chyba najlepsze podziękowanie, jakie mogę sobie wymarzyć. Szczerze polecam bo jabłka i zioła nadają mięsu wspaniały aromat i smak. Doskonały jest zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.
1,2 kg schabu
4 jabłka
przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka i inne które lubimy
2 łyżki oleju
Schab umyć, osuszyć, ponacinać na plasterki, natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godzinki w 180 stopniach. Smacznego!
rewelacyjnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńMysle, ze ja tez od razu umylabym rece i zasiadla do stolu, kiedy zobaczylabym takie pysznosci :) Taki schab musi swietnie smakowac. I juz wyobrazam sobie ten zapach jablek podczas pieczenia.... Pysznosci Reniu :))
OdpowiedzUsuńToż to uczta dla oczu i podniebienia. Faktycznie eleganckie te danie. Już o walorach smakowych i zapachowych nie wspomnę, bo na samą myśl o tym robię się coraz bardziej głodna:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
powiem Ci, ze wyglada rewelacyjnie:) super pomysl na bardzo smakowite miesko:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, super pomysł, chętnie wypróbuję ...
OdpowiedzUsuńAleż pyszności serwujesz! Już czuję na podniebieniu ich smak! Z pewnością schab dzięki jabłkom jest soczysty! Takie mięsko bardzo mi odpowiada! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne:)ja mocno natarłam mięso wyciśniętym czosnkiem. Wszystkim smakowało. Dzięki.
OdpowiedzUsuńanonimie miło mi, że smakowało :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję,że chciało Ci się założyć tego bloga i dzielić z nami przepisami! Schab z jabłkiem- rewelacja!
OdpowiedzUsuń