poniedziałek, 29 listopada 2010

Pstrąg w warzywach na słodko

To danie podbiło moje serce i napewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Pyszna, delikatna ryba pod pierzyną z warzyw, z dodatkiem cudownie aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki to jest to co mi i moim gościom zdecydowanie poprawiło nastrój. Z całego serca polecam ten przepis znaleziony tu bo naprawdę warto.

Pstrąg w warzywach na słodko

1 kg filetów z pstrąga (w oryginale miał być sandacz ale aktualnie nie mialam)
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach
2 cebule
0,5 l przecieru pomidorowego
2-3 łyżki miodu (dałam 5 łyżek)
spora garść rodzynek
sok z 1 cytryny
vegeta
goździki (dałam 4 duże)
cynamon (2 łyżeczki)
mąka, olej, sól

Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety posypać vegetą, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Następnego dnia obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej ze smażenia ryby ( nigdy tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką  i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smaczego!

16 komentarzy:

  1. Ależ pyszne! Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba na słodko, bardzo mi się podoba!
    Zwykle ryby nie zachwycają mnie wyglądem, ale Twoja jest niezwykle apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... ale musi byc pyszna taka rybka z warzywami:) wyglada apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Taka rybke chetnie bym zjadla. Nawet teraz :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ta ryba jest naprawde swietna!!! szczerze polecam a jestem naprawde wybredna jeżeli chodzi o ryby!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowity pomysł! lubię tak przyrządzone ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie, na słodko bym nie zjadła. No, chyba z twoich rączek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaciekawiłaś mnie bardzo. bo miód, rodzynki.. przyprawy aromatyczne.. tego w wersji z rybą nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również nie znam rybki na słodko. Twoja wygląda bardzo apetycznie i skoro z warzywami to musi być pyszna:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię taką rybkę warzywach, pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowita wersja rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam!! a ja uwielbiam sandacza gości na moim stole obok karpia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakaż to będzie miła odmiana od ryb podanych w ostrych sosach! Wypróbuję jak najszybciej!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj Piegusku.
    Wygląda bardzo apetycznie.Przepis z pewnością warty wypróbowania.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję anonimie ale tam chyba taka konkurencja że nie ma co się pchać :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)