sobota, 13 sierpnia 2011

Ogórki po meksykańsku i sałatka ogórkowa

Uff to już koniec na ten rok moich zmagań z ogórkami. Tak jak obiecałam w poprzednim poście zamieszczam ostatnie w tym sezonie przepisy.na przetwory z tym warzywem. Jestem bardzo zadowolona bo  wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). 


Ogórki po meksykańsku
4 kg ogórków
8 łyzek soli
1-3 łyżeczki chili
1/2 szkl oleju
3 główki czosnku
1,5 szkl octu
1/2 kg cukru
6 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżka płatków papryki suszonej
3-4 łyżki gorczycy

Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry,  posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Sałatka ogórkowa

Do słoika
ogórki
papryka
cebula
pomidory
koper
czosnek
gorczyca
Zalewa
5 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 łyżka soli

Na dno słoika włożyć ząbek czosnku i koper, poukładać pokrojone warzywa . Składniki zalewy ugotować i ostudzić. Zalać warzywa, wsypać pół łyżeczki gorczycy, na wierzch ułożyć niewielki kawałek kopru. Pasteryzować 3 minuty.


22 komentarze:

  1. Ogórki po meksykańsku znam, robię i lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie!!! to oznacza że będzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórki po meksykańsku - cos dla mojego wiecznie nie ostrego męża.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę po starszych postach, że w tym roku narobiłaś się już ogóreczków :) zazdroszczę Ci tych ilości ogórków i tych pysznych smaków :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz widzę taki przepis na ogórki. Coś w sam raz dla mnie, jestem bezwzględnym pochłaniaczem chili :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, uwielbiam ogórki po meksykańsku :D Rokrocznie pochłaniam ich zimą olbrzymie ilości, bo mają znakomite właściwości rozgrzewające!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja teściowa robiła takie ogóreczki po meksykańsku, mój mąż je bardzo chwalił!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszelakie ogórki, ja sama w tym roku zrobiłam około 10 różnych wersji, a po żydowsku to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piegusku,jesteś dla mnie ogórkową królową!
    Ta meksykańska propozycja bardzo mnie kusi.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Skończyły się ogórki, zaczną się grzyby. Pomysłów i tu pewnie Ci nie braknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pigusku, jestem pod wrażeniem!
    Aleś naczesał tych ogórów, zimą będzie używanie. Ja robiłam tylko kiszone, bo oprócz konserwowych (kupnych) to innych jakoś nie jadamy. Bo nie ma kto zrobić, he he he

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pod wrażeniem Twego bzika!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. zazdroszczę tego ogórkowego szaleństwa! i tylu pysznych słoików na wyciągnięcie ręki :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta meksykanska wersja mnie kusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo inspirujące to spotkanie z ogórkami.Meksykańska wersja jest bardzo malownicza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba ta kolorowa ogórkowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dziękuję za wizytę i komentarze :)
    bardzo jestem ciekawa tych meksykańskich bo smak sałatki już znam i bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. a dlaczego nie mozna pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
  19. ogórków po meksykańsku, bo o to pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki przepis:) nie pasteryzowałam i nic się nimi nie działo, pewnie jest jakiś powód ale go nie znam:) z perspektywy czasu patrząc to pewnie krótkie pasteryzowanie-jeżeli się ktoś uprze, im by nie zaszkodziło:)

      Usuń
  20. Czy do tych ogórków po meksykańsku można dodać paprykę słodką ale pokrojoną w paseczki a nie w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  21. Można oczywiście, zmieni się nieco smak ale uważam , że świeża papryka nie zaszkodzi tym ogórkom :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)