środa, 10 sierpnia 2011

Ogórki z kurkumą i z przyprawą do grilla


Nie wiem jak Wy ale ja już powoli mam dość wekowania ogórków. Wszystko wskazywało na to, że sezon ogórkowy będzie w tym roku bardzo krótki. Ulewy i niskie temperatury niezbyt korzystnie wpływają na te warzywa, ale one jakoś przekornie w tym roku bardzo zaowocowały. W związku z tym pojawiają się nowe pomysły na wykorzystanie tej sytuacji. Obydwa przepisy są dla mnie nowe, robię je po raz pierwszy, ale zostały mi polecone, więc zaufałam i wykonałam :). W tej chwili w mojej kuchni pasteryzuje się sałatka ogórkowa i ogórki po meksykańsku,  przepisy podam jutro albo pojutrze i to będzie koniec mojej przygody z ogórkami w tym roku. Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków.

Ogórki z kurkumą
Zalewa
3 szkl wody
2,5 szkl cukru
1 szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy

Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki - ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty.

Ogórki z przyprawą do grilla
4 kg ogórków
1 kg cebuli
3 łyżki soli
Zalewa
2 szkl octu
3 szkl cukru
5 szkl wody
2 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżka gorczycy
Do słoika
koper
natka pietruszki

Ogórki pokroić w słupki, cebulę w talarki, posolić i odstawić na 2 godziny.
Ugotować zalewę, ostudzić i wlać do ogórków z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i powkładać do przygotowanych słoików w koprem i natką pietruszki w środku. Pasteryzować 3 minuty.


13 komentarzy:

  1. Widze Reniu, ze u Ciebie prawdziwy "ogorkowy szal" :)) Ja sama jeszcze nic nie pateryzuje, nie robie konfitur. Chyba nie nadszedl jeszcze moj czas... Chociaz musze przyznac, ze strasznie mnie do tego ciagnie. No i przeciez nie ma nic przyjemniejszego i pyszniejszego zima jak takie letnie zapasy (cale szczescie, ze mama i tesciowa zawsze nas hojnie nimi obdarowuja:))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak Agnieszko miło jest zimą otworzyć słoiczek własnych przetworów :) nie ma to jak rodzice - wspaniale że możesz na nich liczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne ogórki!
    Z kurkumą robiłam,ale z przyprawą do grilla?
    Chyba one przede mną.
    Serdeczności !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, zrobiłaś mi mega smaka, dziś je zrobię ...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, zaszalałaś. Moje ogórki już nie nadają się na przetwory,mają grubą skórę, chyba ,że obrane.U mnie w tym roku królują z twojego przepisu po żydowsku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz bardzo ciekawe przepisy na ogórki! W tym roku przed urlopem pewnie już nie zdążę ich wypróbować, ale muszę zanotować sobie do zrobienia na następny rok. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne fotki! ...i zachęcające do zrobienia kolejnych przetworów!
    Mam podobnie jak Ty :) powoli mam też już dość wekowania ogórków. U mnie w ogrodzie podobnie! Deszcze , ochłodzenie, a ogórasy sobie rosną, rosną, rosną,.... :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł z tą przyprawą do grilla...ciekawe jak smakują:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja poczekam na te po meksykańsku...:) z grillową przyprawą robiłam ale jakoś nie miały popytu więc szukam nowych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. smakowicie sie zapowiadaja te ogoreczki:)
    ja w tym roku robilam po zydowsku z podobnego przepisu i salatke z ogorkow, ale jakos jeszcze ich nie sfotografowalam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli mogę prosić o podanie, na jaką ilość ogórków jest podany przepis dot.ogórków z kurkumą :)Będę ogromnie wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudne pytanie:) zalewy z jednej porcji wychodzi około 4,5szkl więc wszystko zależy od tego jakich użyjemy słoików, jak ciasno poukładamy ogórki w słoikach. Mi z jednej porcji wyszło 9 słoików różnej wielkości- nie ważyłam ogórków:)

      Usuń
  12. Będę eksperymentować ;) Dziękuję za odp. i gratuluję bardzo fajnego bloga, korzystam i polecam go dalej:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)