Kolejny przepis z Wielkiej Księgi Kucharskiej z której w tym sezonie letnim czerpię inspiracje. Fajne połączenie smaków, więc to moja propozycja do Porzeczkowego Tygodnia.
Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry
80 dag czerwonych porzeczek
0,5 kg cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
2 małe kieliszki sherry
żelfix
Porzeczki przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce. W rondlu wymieszać przecier z żelfixem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć dodać cukier i wiórki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gotować minutę, na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Piegusku! Pysznie się zapowiada! Takiego jeszcze nie mam w swojej kolekcji, za to mam jeszcze zapas czerwonej porzeczki;P
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
zazdroszczę bo u mnie już się skończyły :)
OdpowiedzUsuńPiegusku!
OdpowiedzUsuńczarujący słoiczek ;]
pełen smaku.
Piękny słoiczek magicznego dżemu.
OdpowiedzUsuńSkład brzmi niesamowicie kusząco.
Dobrego nowego tygodnia!
Mistrzem porzeczkowego dżemu jest moja mama, ale w takim zestawieniu to nawet ona go nie robiła. Wiórki i kokos - może być pysznie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
Niedawno zrobiłam krajankę z porzeczką i kokosową kruszonką, więc wierzę, że dżem w takim towarzystwie będzie równie fantastyczny :) Dzisiaj patrząc na Twoje zdjęcie profilowe stwierdziłam, że jesteś trochę podobna do Charlotte z Sex and the City :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, pewnie smak równie intrygujący.
OdpowiedzUsuńHmmm, z sherry... fajnie...
OdpowiedzUsuńA co do zdjęcia to burczymiwbrzuchu ma rację :-)
Pigusku, nie można na razie poczytać u mnie o jedzeniu, ale nocną paryję hurmy i czeredy opisałam w "odpoczynku".
OdpowiedzUsuńcałuski - Marzynia
bardzo fajne smaki:) piekny ma kolorek:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie:-)
OdpowiedzUsuń