Przeziębienie odpuszcza, czuję się coraz lepiej i w końcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków.
Duszona karkówka
1 kg karkówki
2 średnie cebule
5 średnich pieczarek
przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
żółty ser
4 łyżki keczupu
majonez
Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać na mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym serem i zapiec do roztopienia.
No tak, odwiedziłam Cię z okazji miłego komentarza, za który dziękuję, ale ja już wiem, że tu zagoszczę na dobre:-) Czuję, że tu fajnie, pysznie i miło jest:-)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam,że można zrobic karkówce takie ładne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńKarkówka z kodem kreskowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i aromatyczna, pyszna propozycja obiadowa :)
Mmmnam!Pychotka.Ja miałam w niedzielę duszoną w winie.
OdpowiedzUsuńUna bella ricetta :) ciao
OdpowiedzUsuńtakie miesko to na pewno smakuje wybornie:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak przepis:)))
OdpowiedzUsuńJakość zdjęć do pozazdroszczenia, idealne fotografie kulinarne.
Gosiu zapraszam i dziękuję za piękny komentarz :)
OdpowiedzUsuńAsieja Potrawa dziękuję za komplement :)
burczymiwbrzuchu ha ha ha rzeczywiście tak śmiesznie wyszło z tym kodem :)
Pyra też bym taką w winie nie pogardziła :)
Stefania, Aga dzięki :)
To są klimaty mięsożernej hurmy i czeredy. I mamci oszywiście tyż.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tą karkówkę duszoną
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciam.pl/dania-glowne/208703
Ja uwielbiam tą karkówkę duszoną
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciam.pl/dania-glowne/208703