czwartek, 15 grudnia 2011

Pierogi z suszonymi śliwkami


Dzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam!

Pierogi z suszonymi śliwkami
0,5 l maślanki naturalnej
0,5 kg mąki
25 dag suszonych śliwek bez pestek
kostka masła
0,5 szkl miodu
cukier waniliowy lub laska wanilii
płatki migdałowe

Z maślanki i mąki zagnieść sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. 
Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi. 


12 komentarzy:

  1. Ja planuję uszka nadziewane suszonymi śliwkami, ale w duecie z karmelizowaną cebulką:) mam nadzieję, że coś z tego będzie...
    Twoje pierożki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądaja cudownie! ja też planuję na święta zrobić pierogi z suszoną śliwką, ale to dopiero za kilka dni :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pierogów z suszoną śliwką nie robiłam, a brzmią ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu,wspaniałości!
    Muszą smakować bosko.
    Zrobię je na pewno.
    Dziękuję za przepis.
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglądają. Takich jeszcze nie widziałam, a z pewnością są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, ukradlabym ci troche tych pierogow, bo czego jak czego, ale lepienia nie lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog napewno będę częstym gościem :) i pomysły na jedzenie genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro mam zamiar wyprobowac podobne...;)))) Piekne zdjęcia pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. wyobrażam sobie smak takich pierożków, pychotka!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. i takie robię jutro :) miały być ze śliwką na próbę, a tu już widzę przetestowane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam nadzieję, że posmakowały!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)