Dzisiaj dzień moich urodzin, kolejna "osiemnastka" osłodzona pysznym ciastem z suszonymi śliwkami, które uwielbiam i to na dodatek w ilościach hurtowych. (UPS już po północy czyli wczoraj). Nie będę się za dużo rozpisywać ale szczerze polecam to ciasto. Jeżeli mają je jeść dzieci to proponuję zrezygnować z namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego!
Biszkopt
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
0,5 kg suszonych śliwek bez pestek
0,5 szkl wódki
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 op śmietan-fix'u
10 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka).
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix'em na sztywno. Wyłożyć na krem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić w lodówce.
* żródło www.smaczny.pl
Najlepsze życzenia!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że kiedyś już piekłam to ciasto. Jeśli tak to było ono wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nutellowe kremy. Świetnie wygląda to ciasto :D
OdpowiedzUsuńSerdeczne zyczenia...;) a ciasta kawałek porywam bo wygląda bosko;)))
OdpowiedzUsuńReniu,Twoja kuchnia coraz bardziej mną ,zarządza'.Robiłam już Twoje pyszne ziemniaczki, w planie są pierogi ze śliwkami,a teraz to wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńLitości!
Całusy Ci przesyłam.
ten kawałek ciasta wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńdo porannej kawy jak znalazł... :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wszystkiego najlepszego. :) Pyszne ciacho sobie upiekłaś! :)
OdpowiedzUsuńPiegusku! Rozpieszczasz nas wszystkich tymi pysznościami! Śliwki i czekolada - przecież to pełnia szczęścia!
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla Ciebie :*
dziękuję za życzenia :)
OdpowiedzUsuńa ciasto szczerze polecam!
Amber cieszy mnie to ogromnie:)
Aniu to jedno z moich najlepszych świątecznych połączeń:)
buziaki
Ciasto wygląda smakowicie i odświętnie, a przez suszoną śliwkę fajnie pasuje do zimowego sezonu! No i ta nutella... Wszystkiego najlepszego z okazji "osiemnastki"! ;)
OdpowiedzUsuńPiegusku, ja już skłądałąm, ale widząc takie ciasto i wczytując się w składniki wpadam tu jeszcze raz życząc Ci wszelkiej pomyślności! I częstując się kawałeczkiem tej pyszności:)
OdpowiedzUsuńależ tu u Ciebie smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńw związku z tym, że jest urodzinowo dziś u Ciebie to w takim razie wszystkiego tylko czego sobie zapragniesz :)
Wszystkiego naj, naj :) Niech tych osiemnastek i takich rarytasów będzie jak najwięcej :)
OdpowiedzUsuńPigusku, najlepsze życzenia świąteczne i urodzinowe od Marzyni oraz hurmy i czeredy!
OdpowiedzUsuńGustosa ricetta
OdpowiedzUsuńciao
dziękuję za życzenia:)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że ciasto super. Ale te pierogi z poprzedniej notki - obłędne.
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego i najpiekniejszego z okazji Twoich urodzin:)
OdpowiedzUsuńciasto zapowiada sie naprawde pysznie:)
to troche takie spoznione zyczenia, ale bylam strasznie zabiegana:) usciski:)
dzięki aga:)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie, na jaką blaszkę jest to ciasto? :)
OdpowiedzUsuń24x28
UsuńDziękuję :)
UsuńWygląda super, muszę spróbować go zrobić.
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto na tegoroczne Święta i muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto ze śliwkami jakie kiedykolwiek jadłam! Smakuje wszystkim :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:) pozdrawiam
Usuń