niedziela, 26 lutego 2012

Hiszpański jabłecznik z kruszonką


Idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się.

Hiszpański jabłecznik z kruszonką
4 jajka
550 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
440 g masła
1 łyżka cukru pudru
320 g cukru

350 g mąki, 1 łyżkę kakao i 120 g cukru wymieszać w większym naczyniu, dodać roztopione, schłodzone masło (240 g). Wszystko szybko zagnieść na kruszonkę i wstawić do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić je na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 
Resztę masła (200g), cukier waniliowy i 200 g cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać 1 łyżką cynamonu wymieszaną z cukrem pudrem. 


18 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda:) Aż chciałoby się w tej chiwili iść i go upiec;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnoscia sie poczestuje Renatko :) Cudownie wyglada to Twoje ciacho :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. ach zimą takie cisto pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie, jabłka i ciemne ciasto - to musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy i apetyczny jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie;) Przyznam się, że ciasta czekoladowego z
    jabłkami jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piegusku! Piękne, mnie już sama nazwa uwiodła!
    Dobrego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie wygląda...;) no po prostu jest piekny

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja poproszę!
    Wygląda wspaniale.
    Cmok.

    OdpowiedzUsuń
  10. ach... co za widok :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja skorzystam i się poczęstuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto! Z pewnością poprawia humor! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ladnie wyglada i pewnie tez smakuje pysznie:)
    usciski:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile ma być gram masła w kruszonce a ile w reszcie ciastya? prosze o szybka odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do kruszonki 240g a do reszty ciasta 200g-już poprawiłam przepis-przepraszam za nieścisłość:) pozdrawiam

      Usuń
  16. Dziękuję za odpowiedź :):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)