Czas płynie nieubłaganie i koniec karnawału już blisko. Pora na chrusty, które zdecydowanie kojarzą się w naszej kuchni z tym właśnie okresem. Tym razem usmażyłam te tradycyjne polskie słodkości tłusto-czwartkowe w formie wiatraczków. Wyglądają bardzo ładnie, smakują jeszcze lepiej. Dodatkowo wzbogaciłam posypkę odrobiną cynamonu dodanego do cukru pudru. Z podanego ciasta wychodzi całkiem spora porcja chrupiących wiatraczków. W moim rodzinnym domu smażyło się zawsze chrusty z innego ciasta-wychodziły grubsze i mięciutkie-klik ale tym razem postanowiłam na odmianę. Częstujcie się :)
Chrupiące wiatraczki
0,5 kg mąki
10 żółtek
łyżka spirytusu
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
białko
cukier puder do posypania (dodałam nieco cynamonu)
tłuszcz do smażenia (olej albo smalec)
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, nieco soli, proszek do pieczenia i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki nożem i zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować ciasto na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy) i wykroić kwadraty. Każdy ponacinać na wszystkich rogach, posmarować końce białkiem i uformować wiatraczki zaginając ramiona do środka. Aby zachowały swój kształt ciasto musi być bardzo cieniutko rozwałkowane, a ramiona dobrze posmarowane białkiem i przyciśnięte do środka wiatraczka.
Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, po czym wyjąć łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem.
*źródło: Świat Kobiety 02/2012
ekstra pomysl na nowy design faworków;)
OdpowiedzUsuńw zasadzie tak, zawsze coś niby innego:)
UsuńSuperanckie!:)
OdpowiedzUsuńjA czekam aż mi się sesja skończy i też będę szaleć:)
A wybierasz się gdzieś na karnawał? Bo ja chyba tylko do kuchni..:)
Pozdrawiam pięknie!
ja w tym roku raczej też w kuchni chociaż jak się nic nie planuje to wówczas coś fajnego wyskakuje:)
Usuńa wiesz że też planowałam je zrobić, widziałam przepis w jakieś gazecie i bardzo mi się spodobały, a Tobie wyszły cudnie
OdpowiedzUsuńdzięki:) pewnie w tej samej co ja:)
UsuńAle śliczne te wiatraczki!
OdpowiedzUsuńReniu,cudowne wiatraczki!
OdpowiedzUsuńwspaniała alternatywa dla tradycyjnych faworków.
Ściągnę kilka przez ekran,o.k.?
częstuj się Aniu śmiało:)
Usuńślicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńpoczęstujesz mnie jednym?
śmiało, smacznego :)
Usuńmi też się bardzo podobają te Twoje wiatraczki:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńchetnie skorzystam z Twojego zaproszenia i juz siegam po kilka tych slicznych wiatraczkow:) sa takie ladniutkie:)
OdpowiedzUsuńgoraco pozdrawiam:)
miło mi, smacznego:)
Usuńbardzo podoba mi sie ten kształt ....reelacyjna sprawa:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale fajny pomysl..;)) ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńtakie wiatraczki to super alternatywa dla wszechobecnych faworków :)
OdpowiedzUsuńCo roku tylko faworki i faworki...już mi się znudziły, więc w tym roku zrobię wiatraczki :-) Dzięki!
OdpowiedzUsuńAle pomysłowe cacka !!!! Zmałpuję :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie !!!! :)
Śliczne , zgrabniutkie...
OdpowiedzUsuńNie wiadomo, które ładniejsze - surowe czy upieczone. Najładniejszy zaś jest Pigusek, ma się rozumieć!
OdpowiedzUsuńDla mnie są przecudne w swoim wyglądzie, chętnie porwałabym Ci kilka wiatraczków, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńno no! ale pyszności!:))
OdpowiedzUsuńHej, miło było poznać na warsztatach :) Jak Wam minęła droga do domu? Ja o 17:30 miałam busa i o 23 byłam w Gdańsku. Może trzeba zorganizowac teraz jakieś blogerskie spotkanie na pomorzu? :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńto strasznie późno dotarłaś do domu, my byliśmy około 20 ale zahaczyliśmy jeszcze o jedną małą galerię handlową:)
Usuńa na spotkanko oczywiście zgłaszam się pierwsza:) było by super!!!
też miałam nadzieję, że się spotkamy.. nie dotarłam, bo nie miałam podwózki.
OdpowiedzUsuńpodobno w okolicach maja mają być- wtedy mam nadzieję, że już dotrę choć będę przed maturami :(
byłoby super znowu się spotkać i razem pogotować:)
UsuńZdecydowanie wolę faworki od pączusiów a w takiej formie to dopiero wypas :)
OdpowiedzUsuń