niedziela, 13 maja 2012

Jagodzianki


Dzisiejsze jagodzianki są wynikiem porządkowania zamrażarki. Okazało się, że całkiem przypadkowo zapodziało się w niej małe pudełeczko zamrożonych jagód. Ponieważ niedługo będą świeże postanowiłam je wykorzystać i przerobić na pyszne bułeczki z nadzieniem jagodowym. Nie miałam ich sporo więc wymieszałam je z własnoręcznie zrobionym zeszłorocznym dżemem, oczywiście z jagód leśnych. Zapraszam więc na jagodzianki jeszcze przed sezonem jagodowym:)

Jagodzianki
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
250 ml słodkiej śmietanki
3 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
jagody
dżem jagodowy
1 jajko
płatki migdałowe

Drożdże rozrobić z cukrem, aż będą płynne. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier waniliowy. Dodać rozrobione drożdże i zamieszać łyżką. Następnie dodać żółtka roztrzepane z letnią śmietanką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone letnie masło. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na prostokąt i podzielić je na 12 części. Zamrożone jagody wymieszać z dżemem i nałożyć po czubatej łyżce na środek każdego kawałka ciasta. Szybko uformować szczelne bułeczki. Ułożyć je na blaszce z papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować jagodzianki rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzone polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.


* źródło: atina_bc

25 komentarzy:

  1. Widzę, że nie tylko u mnie robione są czystki w zamrażalce przed sezonem na świeże owoce :) Z chęcią zjadłabym taką apetyczną jagodziankę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam, co prawda jagody się skończyły ale dżemików jagodowych jeszcze nieco zostało:)

      Usuń
  2. moja babcia takie robila...mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam niesamowitą słabość do jagodzianek, zjadłabym ich na pewno więcej niż powinnam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jak jest tak dużo jagód :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła taką jagodziankę:) Tak smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale, a składniki same mówią za siebie! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja chce, ja chce!!! ale narobilas mi smaku na taka jagodzianke, pychota:)
    Usciski i pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za wszystkie komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jagodzianki uwielbiam;)) sama odważyłam sie dopiero zrobic je w zeszlym roku

    OdpowiedzUsuń
  10. nawet nie wiesz, jakiej mi ochoty narobiłaś na jagodzianki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mega apetyczne!
    Mam w zamrażarce resztkę truskawek i muszę pójść w Twoje ślady.

    OdpowiedzUsuń
  12. Reniu, jestes niemozliwa :)) Tak pieknie wyszly Ci te jagodzianki, ze nie moge sie na nie napatrzec... Czestuje sie jedna :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też się znajdą, apetyt mam na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Alez mi narobilas chetki na jagodzianki! Wygladaja lepiej niz te z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagodniki! Smak lata i dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  16. U Ciebie takie letnie smaki, a ja wciąż wiosny wypatruję,
    bo gdzieś się zapodziała;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają niezwykle apetycznie:) Też miałam smaka na jagodziany ale przez sobotnie burzowe klimaty pierwszy raz w życiu ciasto mi nie wyrosło i musieliśmy obejść się smakiem :( Oczywiście na następny weekend będzie powtórka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Boże, jakie pyszne! H&C będzie mi teraz suszyć głowę, bo też mam takie domowe borówki w cukrze od Teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają obłędnie, uwielbiam jagodzianki, skradam kilka :).U mnie też trzeba zacząć akcję porządkowania zamrażarki :).Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudne! Ale pewnie ani jedna już dla mnie nie została...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie też porządkowanie zamrażalki i znalezione jagody. Bułeczki jagodowe przed sezonem- pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)