niedziela, 14 września 2014

TARTA JEŻYNOWA Z LEKKIM KREMEM JOGURTOWO ŚMIETANOWYM


Lekka tarta z jeżynami, która zniknęła tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia przekroju. Ostatnio zrobiłam się ogromną fanką takich delikatnych deserów ale szybkimi krokami zbliża się jesień i pewnie na blogu zaczną się pojawiać "cięższe" desery. Póki co cieszmy się ładną pogodą z kawałkiem pysznego ciasta :)


Tarta jeżynowa z lekkim kremem jogurtowo  śmietanowym
Ciasto
czubata szkl mąki krupczatki
80 g masła
2 żółtka
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru

Nadzienie
250 ml śmietany 30 %'
180 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku (4-5 łyżek)


Wszystkie składniki ciasta zagnieść i odstawić na 30 min do lodówki. Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Docisnąć dokładnie do brzegów, ponakłuwać widelcem i zapiec przez ok. 15 minut w 180 st. do lekkiego zarumienienia. Upieczony spód wystudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl wody i podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i jogurt naturalny oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć i wylać na ciasto. Schłodzić przez 30 minut w lodówce po czym poukładać owoce. Tak przygotowaną tartę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.





9 komentarzy:

  1. Idealny wrześniowy deser!
    Niech tak trwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. No i znow widze ta fajna foremke do tarty... :) Musze ja wreszcie kupic! Tymczasem porywam Twoja oczywiscie z cala zawartoscia :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem jakiś czas temu podobną, była znakomita. Muszę wypróbować ten krem :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu przyglądnęłam się temu cudeńkowi i stwierdzam, że to nie wygląda jak placek, tylko jak jakiś dekor do kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Jeżynki uwielbiam, wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)