niedziela, 12 października 2014

KECZUP Z DYNI


Jakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką postanowiłam go wykorzystać. Keczup z tego przepisu wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup jest świetny do dań z makaronem, do spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup.

KECZUP Z DYNI
3 kg dyni - pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny
1 kg cebuli - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
1 kg papryki - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny

Zalewa
1,5 szkl octu
1 kg cukru
0,8 l koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej


Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami i często mieszając gotować jeszcze przez 30 minut często mieszając.
Gorący keczup przekładać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.



19 komentarzy:

  1. pyszny! ketchup z dyni to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, takie cudo to ja sobie zrobię!
    Dynie mam na tarasie.
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na wykorzystanie dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. I've never thought of tomato and pumpkin together to make ketchup. Definitely love to try this one day. Thank you for sharing :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł na dynie, robię na 100 %, uwielbiam takie smaki, pozdrawiam cieplutko :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja keczupu praktycznie nie jadam, ale Potwory i owszem. Jednak gdy raz zrobiłam z cukinii (to też jakieś dyniowate) to sarkali, że to jest sos warzywny a nie keczup. Pewnie dlatego, że nie było chemii nawalone. Niestety: bez koli, frytek Mister Potejto z Biedro i kupnego keczupu jednak nie bedzie, żeby nie wiem jakimi smakoszami byli... :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a szkoda bo chemii jeszcze zdążą się najeść :)

      Usuń
  7. Wszystko co tutaj piszesz wygląda tak smakowicie, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwsze słyszę ;) dynię uwielbiam, więc pewnie keczup też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już wiem co będę robić w weekend.... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żona zrobiła wg. powyższego przepisu... niech się schowa sklepowy. Dynię mamy z własnego ogrodu wybraliśmy o pomarańczowym miąższu... Dziękujemy za podany przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile ketchupu wychodzi z powyzszych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię bardzo podobnie i wychodzi mi ok 5 litrów.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest super,warto zrobic i jest naturalny bez konserwantow

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam. Wyszło przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)