Jakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką postanowiłam go wykorzystać. Keczup z tego przepisu wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup jest świetny do dań z makaronem, do spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup.
KECZUP Z DYNI
3 kg dyni - pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny
1 kg cebuli - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
1 kg papryki - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
Zalewa
1,5 szkl octu
1 kg cukru
0,8 l koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami i często mieszając gotować jeszcze przez 30 minut często mieszając.
Gorący keczup przekładać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
pyszny! ketchup z dyni to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, warto:)
OdpowiedzUsuńReniu, takie cudo to ja sobie zrobię!
OdpowiedzUsuńDynie mam na tarasie.
Dzięki.
super Aniu :)
UsuńCiekawy sposób na wykorzystanie dyni.
OdpowiedzUsuńI've never thought of tomato and pumpkin together to make ketchup. Definitely love to try this one day. Thank you for sharing :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na dynie, robię na 100 %, uwielbiam takie smaki, pozdrawiam cieplutko :).
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńJa keczupu praktycznie nie jadam, ale Potwory i owszem. Jednak gdy raz zrobiłam z cukinii (to też jakieś dyniowate) to sarkali, że to jest sos warzywny a nie keczup. Pewnie dlatego, że nie było chemii nawalone. Niestety: bez koli, frytek Mister Potejto z Biedro i kupnego keczupu jednak nie bedzie, żeby nie wiem jakimi smakoszami byli... :-(
OdpowiedzUsuńa szkoda bo chemii jeszcze zdążą się najeść :)
UsuńWszystko co tutaj piszesz wygląda tak smakowicie, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę ;) dynię uwielbiam, więc pewnie keczup też jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co będę robić w weekend.... :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńŻona zrobiła wg. powyższego przepisu... niech się schowa sklepowy. Dynię mamy z własnego ogrodu wybraliśmy o pomarańczowym miąższu... Dziękujemy za podany przepis.
OdpowiedzUsuńIle ketchupu wychodzi z powyzszych skladnikow?
OdpowiedzUsuńJa robię bardzo podobnie i wychodzi mi ok 5 litrów.
OdpowiedzUsuńJest super,warto zrobic i jest naturalny bez konserwantow
OdpowiedzUsuńRobiłam. Wyszło przepysznie.
OdpowiedzUsuń