wtorek, 21 października 2014

DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM


Wreszcie mam nowy piekarnik i nie zawahałam się go użyć. Zanim opanuję jego obsługę i w pełni będę potrafiła wykorzystać jego możliwości minie zapewne nieco czasu. W każdym bądź razie jestem pełna zapału i coraz bardziej oswajam się ze swoim nowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam :)

Drożdżowe paluchy z serem
Ciasto drożdżowe
300 g mąki
150 ml mleka
2 żółtka
22 g świeżych drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie serowe
250 g twarogu
1-2 żółtka
cukier puder
cukier waniliowy
skórka i sok z połowy cytryny

Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-4 mm.
Przygotowujemy masę twarogową: twaróg ugniatamy widelcem z wszystkimi składnikami - doprawiamy wedle własnych upodobań.
Na połowie rozwałkowanego ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy na pół tak, aby część masą serową była przykryta drugą częścią ciasta. Delikatnie przyciskamy i kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawimy na 15 minut, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 175 st przez 15-20 minut do zrumienienia.
Upieczone i ostudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego.


12 komentarzy:

  1. Reniu,
    widać,że piekarnik spisał się na szóstkę!
    No,z Twoją pomocą..., ha,ha...
    Pyszności!
    A ja też czekam na nowy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu bez piekarnika to bieda straszna.... no ale ja już mam i ciekawe co Ty pierwszego upieczesz w nowym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  3. jajku ależ one pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie podziwiałam Twój sos i to samo miałam na myśli :)

      Usuń
  4. Uwielbiam drodzowki z serem! Wpadne dzis na kawe :) I przy okazji obejrze sobie ten nowy piekarnik ;)

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czuję się zaproszona, uwielbiam takie wypieki, porywam do mojego śniadania ;), pozdrawiam serdecznie, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one cudowne! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewne nie będziesz się wahać wiele razy! (czego Ci życzymy, jako że też pieczemy). ja co prawda takie paluchy na słono, z serem i szynką, ale tyż w piekarniku ;-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)