piątek, 24 października 2014

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI


To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie bezowej. Nie bójcie się tej rolady, nie jest trudna i bez problemu się ją zwija. Piecze się ją zaledwie 20 minut dzięki temu jest mięciutka w środku i krucha na zewnątrz.

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI
Beza
4 białka
230 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Nadzienie
300 ml śmietany kremówki
180 g serka mascarpone
maliny

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40x35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia.

Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni.



16 komentarzy:

  1. Delikatna i wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo!
    Moja ulubiona rolada.
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne zwieńczenie malinowego sezonu :) wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna!!! musze się wreszcie przelamac i też zrobic bo stale mam obawy że beza się polamie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie połamie Izaa bo beza jest bardzo mięciutka i plastyczna w środku, może ewentualnie troszkę popękać po wierzchu ale to jej urok :)

      Usuń
  5. No kochana zaszalalas! Ta rolada to istne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :) Ostatnie tchnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no no wygląda bardzo smacznie Zamiast malin dawałam jagody Widać ze przepis jest łatwy.
    przepisy-iwony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    mam pytanko, zrobiłam tą roladę i wyszło pysznie. Tylko wydaje mi się, że lekko się niedopiekła (była trochę bledsza niż na zdjęciu) i w niektórych miejscach nie chciała odejść od papiera. Czy temp 150 to normalny program czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  9. ja piekę z termoobiegiem :-) a ubite białka Ci sie nie rozjeżdżały? czasami jak są za mało ubite to beza może lekko klapnàć i się nie dopiec

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za ten przepis! Rolada wyszła niebiańska :-D choć robiłam ja pierwszy raz to udała się super i została hitem wieczoru! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze kiedy robię roladę bezowa wychodzi idealnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)