poniedziałek, 27 października 2014

ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ


Zrobiło się już chłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka :)

ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ
żeberka
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
3-4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
sól morska
rozmaryn

Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. 



6 komentarzy:

  1. Ja tak samo Reniu!
    Doskonałe żeberka.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja moge zyc bez miesa ;) Chociaz takimi zeberkam nie pogardze :))

    OdpowiedzUsuń
  3. miód sprawia, że skórka jest obłędna
    tez czasem dodaję do mięs
    polecam też boczek w miodzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boczku jeszcze w miodzie nie piekłam ale wszystko przede mną :)

      Usuń
  4. ślinka cieknie patrząc na takie smakołyki :)
    przepisy-iwony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)