czwartek, 30 października 2014

PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM


Sezon paprykowy jeszcze w pełni, w większości sklepów można nabyć paprykę całkiem dobrej jakości. W zasadzie do farszu możecie dodać co wam wpadnie pod rękę. Ja swoją nafaszerowałam kuskusem, fletem z kurczaka i warzywami. Na wierzchu ułożyłam potarkowany żółty ser, ale uważam, że feta byłaby o niebo lepsza. Wyszło lekko i smacznie do tego stopnia, że na zdjęcie końcowe załapała się ostatnia sztuka :).  Jeżeli zostanie Wam farszu nie przejmujcie się smakuje wyśmienicie jako sałatka :)

PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM
papryka
1 szkl kuskusu
filet z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
żółty ser albo feta

Kuskus zalać bulionem lub wodą lekko nad poziom kaszy i odstawić do napęcznienia na około 5-7 minut.
Kurczaka i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości masła. Pomidorki przekroić na pół. 
Gotową kaszę rozdrobnić widelcem, dodać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem.
Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych i nafaszerować. Na wierzchu ułożyć potarkowany ser albo pokruszoną fetę. Zapiekać przez 20-30 minut. Jeżeli lubicie jak papryką jest miękka podlejcie niewielką ilością bulionu.


2 komentarze:

  1. super pomysł bardzo lubię faszerowane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)