Są takie dni, kiedy mam ochotę na taką zwykłą babkę makową z polewą czekoladową. Babki piekę rzadko, bo nie znoszę ucierania w makutrze masła i cukru, ale ucieranie mikserem też daje radę czego dowodem jest ta babka. Być może teraz częściej będę je piekła.
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko "zwarzenia" się ciasta.
BABKA MAKOWA
1 szkl suchego maku
4 jajka
30 dag mąki
25 dag cukru
1 szkl mleka
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
POLEWA CZEKOLADOWA
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
kilka łyżek mleka
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i miksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki z kominkiem i piec przez 40-50 minut w temperaturze 175 st.
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w misce nad parą i polać wystudzone ciasto.
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńdekoracyjna i pyszna:) ja dodaję jeszcze olejek migdałowy
OdpowiedzUsuńjak mam to też lubię dodać, szczególnie ten migdałowy :)
Usuńświetna babki Ci wyszła:) chętnie podkradłabym Ci kawałek:)
OdpowiedzUsuńAleż ona śliczna!
OdpowiedzUsuńJa wszystko ucieram mikserem, makutra mnie przeraża... ;)
też tak teraz będę, wyszła fantastycznie
UsuńRenata,to babka mojej Babci!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją, a makutrę mam babciną jeszcze.
Pozdrowienia!
moja makutra lekko pęknięta- przeszła już swoje ale nie pozbędę się jej- przyda się nie raz :)
UsuńPiękny środek :D
OdpowiedzUsuńidealnie wygląda!!!!!
OdpowiedzUsuńjaka piękna! I ta lawa czekolady... Makutrę mam, a jakże, ale nie używam, bo jestem wygodnicka i niesłitaśna :-D
OdpowiedzUsuńucieranie w makutrze to robota mojego M. :)
Usuń