niedziela, 2 listopada 2014

NALEWKA AGRESTOWA MIESZANA


To pierwsze moje podejście do nalewki agrestowej. Na mojej działce mam młode krzaczki i nie miałam  zbyt wiele tego owocu. Dzięki uprzejmości koleżanki, która na swojej działce miała krzaczek z ciemnym agrestem udało mi się uzbierać owoców akurat na porcję nalewki. W tych czasach agrest został nieco zapomniany, a szkoda, gdyż jest bardzo smaczny i zdrowy. Zapraszam więc na kieliszeczek pysznej i rozgrzewającej naleweczki.

NALEWKA AGRESTOWA MIESZANA
1 kg agrestu ( u mnie mieszany zielony i ciemny )
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,25 l wódki

Agrest wyszypułkować, umyć i wsypać do słoja. Zalać wódką i spirytusem, zamknąć szczelnie  i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić ponownie na 10-14 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, aby cukier równomiernie się rozpuścił w owocach. Powstały sok, po upływie wymaganego czasu połączyć z nalewką, przelać do butelki i odstawić jeszcze na co najmniej 1 miesiąc.


5 komentarzy:

  1. W tym roku zrobiłam dwie nalewki, jedna z jasnego (dojrzałego) a druga z mieszanego agrestu. Obie pyszne ...
    Agrest dodaję też do nalewki z owoców jagodowych.
    Przyjemnej degustacji tak dobrej nalewki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to twoje zdrowie tą naleweczką! I piszę się na wyżarcie owocków :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham agrest i żałuję, że już nie mam tych 15 krzaczków co kiedyś... Na pewno bym skorzystała z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)