Pyszny, wilgotny chlebek, który powala swoim cudnym kolorem i delikatnym zapachem korzennych przypraw. Koniecznie wypróbujcie, warto:)
KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY
CIASTO
2 i 1/4 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
1 i 1/4 szkl puree z dyni
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych)
KRUSZONKA
6-8 łyżek roztopionego masła
0,5 szkl brązowego cukru
3/4 szkl mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
Ubić cukier z jajkami, dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki - proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec około 1 godz w 180 st aż do momentu suchego patyczka.
Ostudzone ciasto warto posypać cukrem pudrem.
prezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńwygląda tak obłędnie, że jak mnie przeziębienie nie rozłoży całkiem to zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło z obsypanego śniegiem Białegostoku :)
www.kobiecemysli.pl
kuruj się kochana no i piecz!!
Usuńzazdroszczę śniegu u nas zimno i ponuro :(
Niestety przeziębienie mnie pochłonęło:( Dziś mama mi bańki stawiała...
UsuńI po śniegu u mnie, ale dziś piękno słonko za oknem było:)
Więc słoneczne pozdrowienia ślę :)
przykro mi, że przeziębienie Ciebie pokonało ale mam nadzieję, że już się lepiej czujesz :) pozdrowionka
UsuńBardzo smakowicie wygląda, nie potrafiłabym mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak piernik na święta :-)
OdpowiedzUsuńnaprawdę?
UsuńMnie nie musisz namawiać, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńLubie bardzo babki i chlebki z dynia :) Wlasnie ten kolor jest swietny! Az sie chce robic :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńReniu, jaki piękny!
OdpowiedzUsuńNa pewno go upiekę.
Wspaniały ten chlebek! :)
OdpowiedzUsuńDawka kruszonki jak dla mnie jest idealna! *.*
Pychotka!
kruszonki sporo ale przepis wart wypróbowania z innymi wypiekami bo smakuje przepysznie :)
Usuńrety ale mi smaka zrobiłaś na taki wiejski chlebek, bo kupny to nei to samo ...
OdpowiedzUsuńu mnie też nowości, zapraszam :)
http://xavilove.blogspot.com/
woow cudny kolor
OdpowiedzUsuń