Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
20 dag chałwy
20 dag margaryny Kasia
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml alkoholu
Dekoracja
1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając.
Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni.
Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.
Smacznego :).
Wspaniałe ciasto, uwielbiam chałwe:)
OdpowiedzUsuńNa to ciasto też się skusze:)
OdpowiedzUsuńchałwę uwielbiam! też piekłam z nią ciacho, Twoje zachęca do ponownego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńwioseko27-ja za chałwą nie przepadam ale to ciasto wyjątkowo mi smakowało
OdpowiedzUsuńpyra-cieszę się, mam nadzieję że podzielisz się wrażeniami jak je upieczesz i niewiem dlaczego ale nie mogę u Ciebie na blogu dodać komentarza
myniolinka-dziękuję :))
Jak ja dawno nie jadlam juz chalwy...Ciasto jak dla mnie wyglada przesmacznie :))
OdpowiedzUsuńWięc ciasto to piecze sie w formie do keksa czy w zwyklej duzej prostokatnej?
OdpowiedzUsuńanonimie ja upiekłam w prostokątnej o wymiarach 25x30
OdpowiedzUsuńAha, ok.. Bardzo dziękuję za odpowiedź i jako, że zbliżają się święta życzę wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za życzenia i również życzę wesołych Świąt :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStrasznie podoba mi się to ciasto, w jakiej blaszce piekłaś biszkopt?
OdpowiedzUsuńannaz blaszka miała wymiary 25x30
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź! W takim razie piekę jutro :)
Usuńproszę bardzo:) mam nadzieję, że ciasto Ci posmakuje:) pozdrawiam
Usuń