Piątek, a u mnie co znowu na blogu? oczywiście, że danie rybne-tym razem zupa. Zwykła zabielana, bez zbędnych dodatków. Taką właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie?
Zupa rybna
świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz
marchew
ziemniaki
cebula albo por
natka pietruszki
koperek
szczypiorek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
śmietana 12% do zupy
Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku.
Ponieważ miałam średniego leszcza to pokroiłam go w dzwonka i podałam w całości nie obierając z ości.
ja to jakos nigdy jeszcze nie jadlam zupy rybnej, ale od dluzszego czasu juz mam na nia ochote:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna. Ja lubię właśnie z pomidorami, na sposób śródziemnomorski. Wrzucę niedługo na bloga.
OdpowiedzUsuńJacież, Pigusku, wszyscy dziś kuszą rybami na blogach, ale twoja propozycja jest najlepsiejsza!
OdpowiedzUsuńJa właśnie przepadam za zupami rybnymi, takiej nie jadłam, na razie nr 1 u mnie to halaszle com jadła w Budapeszcie no i lubię jeszcze takom chynskom jakby, ostrą jak sto pięćdziesiąt. Twoją bym chętnie POŻARŁA!!!
Super ! Świetny przepis. Nie każdy lubi zupę rybną, ale mówi tak tylko do momentu kiedy jej nie spróbuje. Wiem to z doświadczenia. Polecam zupę rybną , która jest bardzo pożywna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńjadalnepijalne ciekawa jestem Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńaga najgorzej jest się przełamać :)
marzyniu dziekuję, duży buziak dla Ciebie :)
dziqa o tak, jak już się jej spróbuje to później nie ma problemu i chce się eksperymentować ze smakami :)
Zupa rybna hmm czemu nie?
OdpowiedzUsuń