Pyszne, pachnące cynamonem i cudownie wilgotne, tak w skrócie mogę opisać to ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje, co również jest jego niewątpliwą zaletą. Nie do końca pasuje mi cukier puder na wierzchu, bo samo ciasto jest dość słodkie, chyba lepszą alternatywą będzie po prostu posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego :)
Ciasto cukiniowe
2 szkl mąki1,5 szkl cukru
2 jajka
1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii
0,5 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z dodatkiem cukinii, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ;)
OdpowiedzUsuńOgromnie kusząco wygląda. A delikatna zieleń cukinii wygląda w roli ozdoby po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :) z cukinia to podobnie tak jak z bananem, ciasto wychodzi cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto! Pycha!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie cukinii. Wyhodowałem ich trochę na działce, więc może przepis przekażę żonie. Wygląda smakowicie. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńPiegusku,wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wilgotne ciasta.
Wyśmienite są ciasta z dodatkiem cukini :)
OdpowiedzUsuńrobiłam było pyszne ale nie tak atrakcyjnie podane jak twoje.
OdpowiedzUsuńjakie piękne, zapisuję do niedługiego wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe robiłam, ale cukiniowego jeszcze nie! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńcukiniowego jeszcze nie robilam, ale juz wiem ze mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńooo..ale niespodzianka - ciasto cukiniowe. Na pewno niedługo zagości u mnie : )
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetne Twoje cukiniowe, takie niepozorne warzywko, a tyle możliwości, chętnie wypróbuję Twoja wersję :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem takiego warzywnego ciasta :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne wykorzystanie cukini :) a ciacho wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają takie cukiniowe kostki. Ja piekę takie czasem na zamówienie, ale z dużą ilością kakao i wegańskie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie, z dodatkiem cukini nie piekłam, a mam posadzoną w moim ogrodzie cukinię, czyli wszystko przede mną:)
OdpowiedzUsuńanytsujx koniecznie spróbuj naprawdę jest pyszne :) dziękuję za odwiedzinki
OdpowiedzUsuńrozumiem, że cukinię obieramy ze skórki? zamierzam wypróbować przepis ;-)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, uwielbiam ciemne ciasta:D
OdpowiedzUsuńanonimie tak obieram cukinię i nie ubijam zbyt mocno w szklance aby ciasto nie było za ciężkie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, anonim czyli ja :-), ciasto przetestuje w weekend
OdpowiedzUsuńupiekłam Rodzicom... byli bardzo zadowoleni ze smaku:) osobiście nie próbowałam bo wyjechałam zanim się upiekło ale pachniało bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńzmniejszyłam ilość cukru, dałam jedno jabłko i pół gorzkiej czekolady posiekanej :)
pozdrawiam :)
ciasto wyszło pyszne! jedynie zmniejszyłam ilość cukru - ale u mnie to nałogowe wręcz, bo nie szaleję za słodyczami ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis.
dziś dopiero (a ciasto piekłam już jakiś czas temu) miałam chwilę by pozwiedzać ciut Twego bloga. zapisuję do obserwowanych :)
za chwilę będę piekła już drugi raz. pierwszy piekłam... wczoraj :D zniknęło w mgnieniu oka :) dziś dodam do ciasta orzechy włoskie i płatki migdałowe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za cudowny przepis :)
pozdrawiam słodko ;)
agata