środa, 16 listopada 2011

Golonka w kapuście


Kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa!

Golonka w kapuście
golonka
kapusta kiszona
włoszczyzna
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
sól
Golonkę ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko posiekać, zalać wywarem z golonki i  chwilę pogotować. Przełożyć razem z golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem.

Gotujemy po polsku!

13 komentarzy:

  1. Reniu,konkretnie i do syta.
    Takie danie to naprawdę porządny posiłek.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak Amber zdecydowanie do syta:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. moja polowa zazyczyla sobie taka na niedzielny obiad:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Schokolade i to jest bardzo dobry pomysł, idealne danie na chłodne dni a ma być podobno coraz zimniej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie Ktoś młody, kto robi golonkę to piekielnie ambitna osoba:) Gratuluje, nie wiem czy bym się podjęła... Bravo, Piegusku!

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo super danie na ta porę roku i ekstra zdjęcia aż zgłodniałam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. można najeść się do syta takim daniem :)
    pycha


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż byłby zachwycony takim daniem :))
    Chyba kiedyś mu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezentuje!!!!! ja dostaje raz w roku ochote na golonke,naprawde-tylko raz,ale wtedy wlasnie tak ja przyrzadzam i zjadam z wielkim apetytem....
    Pysznie wyglada u Ciebie....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. konkretne i syte jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Golonek nie jadam, ale zdjęcia śliczne !:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)