niedziela, 20 listopada 2011

Sałatka z opieniek


Wczorajszy spacer po lesie miał swój zupełnie nieoczekiwany finał. Znalazłam opieńki!. W tym roku, z powodu braku czasu i strachu przed kleszczami mało jeździłam na grzybobranie. Tym bardziej ucieszyłam się na widok tych smacznych grzybów, które najbardziej lubię w sałatce no i oczywiście duszone w śmietanie z pietruszką. Pomimo tego, że sezon grzybowy już za nami, dzielę się rewelacyjnym przepisem na pyszną sałatkę grzybową. Można użyć do niej innych grzybów jednak najbardziej polecam opieńki:)

Sałatka grzybowa
1 kg ugotowanych grzybów
1 szkl oleju
1/4 szkl octu
3 cebule
5 średnich marchewek
3 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżeczka vegety
sól, cukier, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w piórka, marchew obrać, starkować na grubych oczkach i poddusić na oleju 5 minut. Dodać resztę składników. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu 10-15 minut. Rozłożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut. 



15 komentarzy:

  1. Co za śliczny opieńkowy słoiczek!
    Opieńki udało mi się w tym roku samej znaleźć na wycieczce do lasu.Upiekłam je w tarcie z serem.Pyszne były.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam opienki- tym roku udalo mi sie zebrac tylko na sosik:)
    na sam widok grzybkow w occie cieknie mi slinka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja marynowałam w tym roku kurki, twoje wygladają podobnie smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ach jak ja lubie takie lesne grzybki, a salatka wyglada na smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. acha... wydaje sie, ze moj mail powinien dzialac, ale ja wyslalam do Ciebie maila i tam juz masz do mnie kontakt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja chyba jeszcze nigdy nie jadlam opieniek... Nigdy ich nie zbieralismy. Moze kiedys moja mama to robila ale nie pamietam za bardzo :) Przepis sobie zapisze, jak kiedys je znajde (szkoda, ze w tutejszych lasach taka "posucha") to sobie zrobie, a co :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. NIe znam i nie jadłam tych grzybów. W ogóle w tym roku nie znalazłam ani jednego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nikt nigdy w mojej rodzinie nie zbierał tych grzybów, więc nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak smakują :( A szkoda, bo ten słoiczek wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  9. ten słoiczek wygląda cudnie :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne grzybki, w Twoim wykonaniu, wyglądają bardzo apetycznie. Szkoda, że Ja się nie znam na grzybach :(, jestem ciekawa gdybym tak zrobiła pieczarkę było by to dobre ?, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis, zjadłabym takiego grzybka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale mnie zaskoczyłyście, u mnie to dość popularny i bardzo znany grzyb:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe znalezisko. Cenne tym bardziej, że w tym roku grzybów prawie nie było (jak mawiali zaprawieni grzybiarze).

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm ale mi narobilas smaka :) Uwielbiam takie smakolyki mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba jednak - sałatka z opieńków !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)