piątek, 29 lipca 2011

Okonki pieczone w folii


Mój mąż, od jakiegoś czasu zapalony wędkarz, poszedł na ryby i przyniósł 28 okoni. Każdy, kto miał do czynienia z tymi rybkami, wie jak ciężko się je skrobie, ale na szczęście na ratunek przyszli nam moi rodzice, którzy doskonale znają się na rzeczy :). Zazwyczaj jadamy okonie posolone, obtoczone w mące i usmażone na rumiano, ale tym razem miałam ochotę upiec je w folii z dodatkiem masła ziołowego, cytryny i pietruszki. Było pysznie, bardzo posmakował mi sosik, który się wytworzył podczas pieczenia, maczana w nim bagietka smakowała wyśmienicie :).

Okonki pieczone w folii
okonki
masło ziołowe ( u mnie pietruszkowo-czosnkowe )
zielona pietruszka
masło
sól, pieprz
cytryna

Oczyszczone i osuszone okonie natrzeć solą, pieprzem, skropić cytryną i odstawić na 20 minut aby nieco przeszły. Folie aluminiową złożyć na pół, miejsce gdzie położymy rybę posmarować zwykłym masłem. Brzuch okoni nafaszerować kawałkiem zmrożonego  masła ziołowego  i natką pietruszki, ułożyć na folii. Na wierzch ułożyć po kawałku zwykłego masła i natki, przykryć drugą połową folii i pozaginać brzegi w kieszonkę. Zapakowane ryby ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25 minut. Czas należy wydłużyć jeżeli mamy większe okazy, moje nie były zbyt duże, więc ten czas był wystarczający.  


wtorek, 26 lipca 2011

Ciasto cukiniowe


Pyszne, pachnące cynamonem i cudownie wilgotne, tak w skrócie mogę opisać to ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje, co również jest jego niewątpliwą zaletą. Nie do końca pasuje mi cukier puder na wierzchu, bo samo ciasto jest dość słodkie, chyba lepszą alternatywą będzie po prostu posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego :)

Ciasto cukiniowe
2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii
0,5 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
 

piątek, 22 lipca 2011

Pudding z wiśniami


Lipiec, wakacje, urlopy jak to wszystko wspaniale brzmi, brakuje tylko pięknej pogody. Od kilku dni u nas za oknami burze, strugi deszczu a ja właśnie na urlopie :(. No cóż na poprawę nastroju upiekłam wiśniowy pudding. W całym domu pięknie zapachniało wanilią, cynamonem i wiśniami, a co tam pogoda :)

Pudding z wiśniami
1 kg wiśni
6 czerstwych bułek (użyłam bagietki)
1/2 ciepłego mleka
4 jajka
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy (użyłam laski wanilii)
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
tłuszcz do formy
cukier puder

Bułeczki pokroić na kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym ( ja wrzuciłam do gorącego mleka  laskę wanilii, którą po przestudzeniu wyciągnęłam ) cytryną i cynamonem. Formę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kromkami bułki. Na nich rozłożyć wiśnie, przykryć warstwą bułek i ponownie wiśniami. Na wierzchu rozłożyć resztę bułek, polać masą jajeczno-waniliową i odstawić na 15 minut. Zapiekankę obłożyć płatkami masła, piec 30-40 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć i gorącą oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsza od razu po wyciągnięciu z piekarnika.


niedziela, 10 lipca 2011

Pierożki serowo-wiśniowe


Sezon wiśniowy w pełni co mnie bardzo cieszy bo bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem :)

Pierożki serowo-wiśniowe
Ciasto
1 i 3/4 szkl mąki
3/4 masła
3 łyżki śmietany
2 żółtka
łyżeczka cukru
szczypta soli
Nadzienie
40 dag tłustego twarogu
2 żółtka
2 łyżki masła
6 łyżek cukru
15 dag wiśni
cukier puder po posypania

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. 
Wiśnie wsypać do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać wiśnie, wymieszać. 
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Piec do zrumienienia ok 30 minut w 180 stopniach. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.





piątek, 8 lipca 2011

Zupa rybna


Piątek, a u mnie co znowu na blogu? oczywiście, że danie rybne-tym razem zupa. Zwykła zabielana, bez zbędnych dodatków. Taką właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się  rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie?
Zupa rybna
świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz
marchew
ziemniaki
cebula albo por
natka pietruszki
koperek
szczypiorek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
śmietana 12% do zupy

Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami.  Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku. 
Ponieważ miałam średniego leszcza to pokroiłam go w dzwonka i podałam w całości nie obierając z ości. 



poniedziałek, 4 lipca 2011

Polędwiczki z warzywami w sakiewce


To jeden z tych przepisów, który z powodu braku dostępności wszystkich składników leżał długo zapomniany w szufladzie. Udało mi się w końcu zakupić ciasto filo i nie zwlekając upiekłam te smakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany.

Polędwiczki z warzywami w sakiewce
mrożone ciasto filo
500 g polędwiczek wieprzowych
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szkl groszku
marchewka
3 średnie ziemniaki
2 pomidory
200 g sera feta
1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu
1/2 cytryny
oliwa
roztopione masło do posmarowania ciasta
sól, pieprz

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z połową oregano i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w paski, marchew w plasterki. Do ziemniaków dodać resztę oregano i rozmarynu, skropić oliwą. Pomidora  i fetę pokroić w plastry.
Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym  masłem. Na środku ułożyć porcję mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min.