wtorek, 14 lutego 2012

Oponki- tradycyjne serowe



Wiem, że dzisiaj Walentynki ale Tłusty Czwartek coraz bliżej, więc żeby nie wyjść z wprawy z pieczenia zrobiłam oponki, które są może mniej popularne niż pączki i chrusty ale w niczym im nie ustępują. Te delikatne pączki serowe z dziurką są pulchne, delikatne i o wiele szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych pączków. Najpyszniejsze zaraz po usmażeniu koniecznie oprószone cukrem pudrem.

Oponki 
500 g białego sera ( u mnie nie zmielony)
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody (dałam 1,5)
2-3 szkl mąki (dałam 3,5 ze względu na bardzo wilgotny ser)
olej lub smalec do smażenia

Wszystkie składniki zagnieść na miękkie, ale nie klejące ciasto. Obficie podsypując rozwałkować na 0,5 cm  grubość i przy pomocy szklanki i kieliszka wycinać oponki. Smażyć z obu stron na głębszym, dobrze rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone, osączyć z tłuszczu i obficie oprószyć cukrem pudrem.


źródło: Moje Wypieki

26 komentarzy:

  1. Reniu,piękne!
    A pyszne to na pewno.Wspaniale wyrosły.
    Biorę jedną oponę i uciekam spać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Am am am :) pożeram wzrokiem :) ja dziś robiłam pączki, a oponki kuszące...

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaa, pokazywanie takich zdjęć przed snem powinno być karalne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ładne, muszą być smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam takich oponek, ale mam na nie wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, az soki trawienne w zoladku mi sie odezwaly.
      Mam pytanie , u mnie nie ma serow takich jak w Polsce/ tylko w pojemniczkach takie juz jak zmiksowane , maly wybor, i druga rzecz , nie ma sody / , czy z takim serem i bez sody mozna wykonac? Smalcu tez nie ma ale jest olej.
      Przepraszam za klopot ,
      pozdrawiam :)))

      Usuń
    2. myślę, że można zamiast sody użyć proszku do pieczenia i podejrzewam że ilość mąki może być inna, musisz wyczuć pod palcami, dodaj najpierw 2 szklanki a potem dosypuj aby ciasto było miękkie i nie kleiło się do palców:)
      smażyć można spokojnie na oleju:) pozdrawiam

      Usuń
  6. Wspaniałe! To mój smak dzieciństwa, u nas często gościły na stole :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wyglądają! Aż mi w brzuszku zaburczało na ich widok!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, zrobię, jak tylko uporam się z pączkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, zajmie chwilkę a są naprawdę pyszne:)

      Usuń
  9. robię identyczne,z podwójnej porcji... tylko czemu tak szybko znikają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam dokładnie to samo!!! same znikają-cuda jakieś???

      Usuń
  10. cudna jest ta nasza słodka tradycja..:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak cudna i mam nadzieję, że za szybko nie zniknie:)

      Usuń
  11. Wiesz Reniu, ze ja juz chyba ze sto lat oponek nie jadlam? :) I kiedy tak patrze na te Twoje pysznosci, to mam ochote rzucic sie na monitor :))

    Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko po co na monitor? wpadaj na kawkę to poczęstuję:)

      Usuń
  12. sliczne Ci wyszly te oponki i z checia sie poczestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale Apetyczne !!!
    Możesz wpadając do mnie zabrać ich taką większą ilość ? Aga weźmie karpatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zatęskniłam , chociaż od smażonego ciągle mnie odrzuca....Tak więc powzdycham tęsknie....

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam oponki serowe. Do tej pory kosztowałam tylko te kupne, ale mam zamiar zrobić je sama. Twój przepis na pewno mi się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  16. supeer puszyste ci wyszły. ja mam zazwyczaj plaskate;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale puszyste. Takie z serem są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany! mama mi takie robiła! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)