środa, 4 kwietnia 2012

Jajka w cieście chlebowym


Próba generalna przed śniadaniem wielkanocnym wyszła rewelacyjnie. Wszystkim smakowało, więc jajka zagoszczą u mnie w niedzielę na stole. Fajnie wyglądają, nieźle smakują i zawsze to coś innego. Czasu do Świąt coraz mniej a ja zrobiłam dopiero listę potraw i pierwsze zakupy. Co roku obiecuję sobie, że nie będę czekać na ostatnią chwilę i systematycznie co roku nie dotrzymuję sobie słowa. Nic nie mogę poradzić na to, że nie lubię planować wszystkiego w dużym wyprzedzeniem. Zazwyczaj kończy się u mnie tym, że tak i tak robię zupełnie coś innego niż zaplanowałam wcześniej. Nie ma to jak improwizacja:)

Jajka w cieście chlebowym
8 jajek
8 plasterków szynki długo dojrzewającej
otręby pszenne do posypania
Na ciasto
35 dag mąki
1,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
5 dag otrębów pszennych
1 łyżka oliwy
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli

Drożdże i cukier rozetrzeć, dodać wodę i odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, otręby pszenne, sól i wymieszać. Wlać oliwę, wyrabiać ciasto rękami aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, lekko rozwałkować. Każde jajko owinąć plasterkiem szynki, ułożyć na cieście, uformować kulę, zlepić brzegi. Jajka w cieście umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować wodą i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

*źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów

22 komentarze:

  1. improwizacja to podstawa, a jajeczka świetne, pozwolisz że wykorzystam pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. no jasne, bardzo się ucieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowite! Wyglądają świetnie, chciałabym mieć takie na wielkanocne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie widziałam. Bardzo smakowite :D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne są !!!! zapisuję i może nie na święta ale na pewno zrobię ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne są!!! zapisuję i może nie na święta ale na pewno zrobię ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz Reniu, u mnie z tym planowaniem jest podobnie. A zakupow jeszcze tez zrobionych nie mam :) Jajeczka wygladaja fantastycznie. Swietny pomysl kochana :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to cieszę się, że nie jestem sama do tzw "tyłu" :)

      Usuń
  8. Fantastyczny pomysl! Jesli smakuje tak, jak wyglada, to czeka was wspaniale sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak naprawdę są pyszne, ta szynka dodaje fajnego smaku:)

      Usuń
  9. Witam cie ,
    Otworzylam twoj blog i nie napisze co czuje ........., to jest po prostu piekne, unikalne i zostalo mi tylko popatrzec , bo ja tak nie wykonam.
    Zawsze od dlugich lat,/ choc staramy nasza tradycje tutaj utrzymac / nie jest to na 100% tak jak w mojej ojczyznie , atmosfera itd....., coz zycia nie planuwalam tak jak napisalas , ja rowniez nigdy nie robie planow takich b. odleglych, nawet z wyjazdami itd.
    Bo i tak zmieni sie wiele .
    Zycze wam Wspanialych Swiat i moim wszystkim rodakom ,
    pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wando przecież to jest bardzo proste, może wygląda na skomplikowane ale naprawdę wierzę, że spokojnie sobie z tym przepisem poradzisz:)
      dziękuję za życzenia i Tobie również życzę Wspaniałych, radosnych Świąt :)

      Usuń
  10. Idealnie wyglądają te jajka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny przepis, zamierzam wypróbować :)
    Zmieniam swoje plany co do świątecznych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja zamierzam spróbowac tych jajeczek w tym roku tylko mam jedno pytanie: na ile wczesniej można je zrobić i jak przechowywać? wygladają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)