Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się fanką tej tarty. Dzięki przemieleniu mięsa na drobnym, najlepiej pasztetowym sicie ości w niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów, płetw i kręgosłupa. Ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużo tłuszczu proponuję użyć ryb chudych a do masy dodać łyżkę masła, doda ono smaku całości. Zostało mi nieco ciasta i farszu, więc upiekłam kilka mufinek i przyznam się, że smakowały mi one nawet bardziej niż tarta. Może za sprawą większej ilości ciasta francuskiego? Polecam obie wersje:).
Farsz
ok 1 kg filetów ze szczupaka lub innej ryby
2 średnie cebule
1/4 szkl posiekanego kopru
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
0,5 średniego selera
skórka z jednej cytryny otarta na drobnej tarce
1 płaska łyżka stołowa soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
białko z 2 jaj
3 łyżki oleju
3 łyżki masła extra
bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny)
Sos
2 żółtka
1 jajko
0,5 szkl kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej
ponadto
ser pleśniowy
1 opakowanie ciasta francuskiego
Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą cebulę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Przygotowane warzywa podsmażyć na oleju zmieszanym z masłem do miękkości i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do miseczki i odstawić do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ubić białko na sztywno. Do zmielonego mięsa ryb dodać podsmażone, ostudzone warzywa, posiekany koper, otartą skórkę z cytryny i przyprawy. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką (nie wyrabiać dłonią gdyż farsz zrobi się twardy i kluchowaty). Ponieważ użyłam mięsa szczupaka, które jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej.
Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu, aż sos się lekko przyrumieni.
mało co jem ryb. i tu jest mój błąd.
OdpowiedzUsuńz nich idzie wyczarować tyle cudownych dań!
o tak, mnóstwo jest fajnych przepisów na ryby szkoda, że tam mało ich jadamy:)
OdpowiedzUsuńReniu,
OdpowiedzUsuńta tarta dla mnie!
Czy przygotowałaś ją specjalnie na mój powrót? Hi,hi,hi...
Jem oczami.
Uściski!
oczywiście, że tak!! pomimo tego, że nie zabrałaś mnie ze sobą hahaha
Usuńjaka piękna... A ta kremowa warstwa na wierzchu to ten sos?
OdpowiedzUsuńtak Marzyniu, ten sos właśnie utworzył taką warstwę:)
Usuńryby to nieograniczone zródło pomysłów, czego przykładem jest twoja tarta.
OdpowiedzUsuńnaprawde bardzo smaczne danie, juz slinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wersja muffinkowa, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńzapraszam, ryb u mnie dostatek:)
Usuńwspaniałe połączenie - nie dość że rybka na francuskim cieście - to jeszcze ten ser pleśniowy. Mmmmm, niebo. :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!
OdpowiedzUsuńBrak mi slow zachwytu nie tylko na estetyke calosci, wykonanie, tak robisz to wszystko od serca, to sie wyczuwa, ja ryby , sledzie po prostu uwielbiam , mieso czerwone absolutnie nie musi istniec, cos wspanialego, dziekuje ci za zaproszenie na rybke, szkoda ze to tak daleko!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)))
Ciekawy pomysł :) I połączenie z serkiem pleśniowym mniam :)
OdpowiedzUsuńTarty na wytrawnie jeszcze nie próbowałam:-). Pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper tytułowe zdjęcie, od razu przykłuło moją uwagę ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń