czwartek, 20 listopada 2014

KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY


Pyszny, wilgotny chlebek, który powala swoim cudnym kolorem i delikatnym zapachem korzennych przypraw. Koniecznie wypróbujcie, warto:)

KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY

CIASTO
2 i 1/4 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
1 i 1/4 szkl puree z dyni
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych)

KRUSZONKA
6-8 łyżek roztopionego masła
0,5 szkl brązowego cukru
3/4 szkl mąki
0,5 łyżeczki cynamonu

Ubić cukier z jajkami, dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki - proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec około 1 godz w 180 st aż do momentu suchego patyczka.
Ostudzone ciasto warto posypać cukrem pudrem.


16 komentarzy:

  1. wygląda tak obłędnie, że jak mnie przeziębienie nie rozłoży całkiem to zrobię w weekend :)

    pozdrawiam ciepło z obsypanego śniegiem Białegostoku :)

    www.kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuruj się kochana no i piecz!!
      zazdroszczę śniegu u nas zimno i ponuro :(

      Usuń
    2. Niestety przeziębienie mnie pochłonęło:( Dziś mama mi bańki stawiała...
      I po śniegu u mnie, ale dziś piękno słonko za oknem było:)
      Więc słoneczne pozdrowienia ślę :)

      Usuń
    3. przykro mi, że przeziębienie Ciebie pokonało ale mam nadzieję, że już się lepiej czujesz :) pozdrowionka

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda, nie potrafiłabym mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak piernik na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie nie musisz namawiać, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie bardzo babki i chlebki z dynia :) Wlasnie ten kolor jest swietny! Az sie chce robic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Reniu, jaki piękny!
    Na pewno go upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały ten chlebek! :)
    Dawka kruszonki jak dla mnie jest idealna! *.*
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kruszonki sporo ale przepis wart wypróbowania z innymi wypiekami bo smakuje przepysznie :)

      Usuń
  8. rety ale mi smaka zrobiłaś na taki wiejski chlebek, bo kupny to nei to samo ...


    u mnie też nowości, zapraszam :)
    http://xavilove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)