Weekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :).
sprawiona kaczka
grzyby suszone
marchewka
por
mąka
śmietana
sól, pieprz, majeranek
olej
Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Grzyby? Zawsze i wszedzie! Moga byc i z kaczka! :)
OdpowiedzUsuńkaczka jakoś u mnie zawsze była niedoceniana. może to kwestia podania, a może po prostu gustu.
OdpowiedzUsuńprzepis podoba mi się jak najbardziej, może kiedy zmienią się gusta moich domowników- i ja spróbuję;)
pozdrawiam
Reniu, jaka pyszna kaczuszka, mniam mniam... :) Zapisuje przepis. Ja zawsze pieke kaczke tzw. po poznansku. Natarta duza iloscia majeranku, z czerwona kapusta i winogronami... Pycha :)
OdpowiedzUsuńU nas tez zimno. Brrr... Wczoraj jak jechalam rowerem na wloski to ubralam sie jak na Syberie :) A wracajac jechalam pod wiatr i troche sobie przemarzlam :))
ale pyszny obiadek:) taka swojska kaczuszka, grzybki, a do tego sosik... pycha:)
OdpowiedzUsuńPiegusku, Ty wiesz jak kusić! Uwielbiam kaczkę w każdej postaci - a Twoja to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja od paru tygodni od męża słyszę ,tylko o kaczce. W końcu chyba mnie to nie ominie. Ja nie przepadam , rosołek to i owszem zjadłabym , ale mięsko ,a skubanie!!- to też nie jest moje ulubione zajęcie.
OdpowiedzUsuńWygląda WSPANIALE ... brak mi słów, pyszna :)
OdpowiedzUsuńPigusek, ty sadysto, wiesz, że domową kaczke se nie każdy może zrobić i dlatego nas dręczysz takimi pysznościami tylko przez ekran, buuuu....
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie odważyłam upiec kaczki - dlatego podziwiam i może sama pomyślę cieplej o kaczce :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie!!
OdpowiedzUsuńAleż wygląda niesamowicie !!! Już czuję jej smak :D
OdpowiedzUsuńCZEŚĆ PIEGUSKU! TA KACZKA WYGLĄDA JAKOŚ ZNAJOMO! CZY WIESZ COŚ NA TEN TEMAT? Z CAŁĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ POLECAM KACZKĘ WEDŁUG TEGO PRZEPISU PONIEWAŻ JEST REWELACYJNA I DLA KAŻDEGO! POZDRAWIAM SIOSTRA DANA.
OdpowiedzUsuńooo dziękuję siostrzyczko za komentarz :))
OdpowiedzUsuń