wtorek, 26 lipca 2011

Ciasto cukiniowe


Pyszne, pachnące cynamonem i cudownie wilgotne, tak w skrócie mogę opisać to ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje, co również jest jego niewątpliwą zaletą. Nie do końca pasuje mi cukier puder na wierzchu, bo samo ciasto jest dość słodkie, chyba lepszą alternatywą będzie po prostu posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego :)

Ciasto cukiniowe
2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii
0,5 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
 

25 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z dodatkiem cukinii, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie kusząco wygląda. A delikatna zieleń cukinii wygląda w roli ozdoby po prostu obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachęcam :) z cukinia to podobnie tak jak z bananem, ciasto wychodzi cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na wykorzystanie cukinii. Wyhodowałem ich trochę na działce, więc może przepis przekażę żonie. Wygląda smakowicie. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piegusku,wspaniałe!
    Uwielbiam wilgotne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienite są ciasta z dodatkiem cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam było pyszne ale nie tak atrakcyjnie podane jak twoje.

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie piękne, zapisuję do niedługiego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. marchewkowe robiłam, ale cukiniowego jeszcze nie! Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. cukiniowego jeszcze nie robilam, ale juz wiem ze mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo..ale niespodzianka - ciasto cukiniowe. Na pewno niedługo zagości u mnie : )

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne Twoje cukiniowe, takie niepozorne warzywko, a tyle możliwości, chętnie wypróbuję Twoja wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawa jestem takiego warzywnego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne wykorzystanie cukini :) a ciacho wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialnie wyglądają takie cukiniowe kostki. Ja piekę takie czasem na zamówienie, ale z dużą ilością kakao i wegańskie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się pysznie, z dodatkiem cukini nie piekłam, a mam posadzoną w moim ogrodzie cukinię, czyli wszystko przede mną:)

    OdpowiedzUsuń
  17. anytsujx koniecznie spróbuj naprawdę jest pyszne :) dziękuję za odwiedzinki

    OdpowiedzUsuń
  18. rozumiem, że cukinię obieramy ze skórki? zamierzam wypróbować przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę spróbować, uwielbiam ciemne ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  20. anonimie tak obieram cukinię i nie ubijam zbyt mocno w szklance aby ciasto nie było za ciężkie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. dziękuję, anonim czyli ja :-), ciasto przetestuje w weekend

    OdpowiedzUsuń
  22. upiekłam Rodzicom... byli bardzo zadowoleni ze smaku:) osobiście nie próbowałam bo wyjechałam zanim się upiekło ale pachniało bardzo zachęcająco :)
    zmniejszyłam ilość cukru, dałam jedno jabłko i pół gorzkiej czekolady posiekanej :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasto wyszło pyszne! jedynie zmniejszyłam ilość cukru - ale u mnie to nałogowe wręcz, bo nie szaleję za słodyczami ;)
    bardzo fajny przepis.
    dziś dopiero (a ciasto piekłam już jakiś czas temu) miałam chwilę by pozwiedzać ciut Twego bloga. zapisuję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  24. za chwilę będę piekła już drugi raz. pierwszy piekłam... wczoraj :D zniknęło w mgnieniu oka :) dziś dodam do ciasta orzechy włoskie i płatki migdałowe :)
    dziękuję za cudowny przepis :)
    pozdrawiam słodko ;)
    agata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)