piątek, 30 grudnia 2011

Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem


Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem
polędwiczka wieprzowa
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
2 winne jabłka
0,5 l soku ze świeżych pomarańczy
2 laski cynamonu
5 ziaren kardamonu
100 g masła
2,5 łyżki cukru
1 łyżka miodu
sól, pieprz, olej

Polędwiczkę oczyścić z błon i ścięgien, zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować do uzyskania gęstego syropu. Upieczoną polędwiczkę polać tą glazurą i wstawić na 5 minut nagrzanego do 180 stopni. Podawać na ciepło.

źródło* Claudia 12/2011

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam te przyprawy, a takie połączenie ich z mięsem musi być świetne:) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu,jak ja lubię te Twoje dania!
    Jest w nich tyle pyszności.
    A ja jestem w górach i mam nieco zimy.Tak na kulig sylwestrowy wystarczy.
    Dobrego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja Tobie Aniu zazdroszczę, u mnie pada cały czas mżawka :(( udanego pobytu, dzięki za życzenia i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, muszę przetestować kiedyś w Warszawie na obiad, bo w domu nikt nie lubi owoców z mięsem... zupełnie ich nie rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no ale pyszności!:)
    Ps: Szczęśliwego Nowego Roku:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ona apetycznie wygląda, mniam;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Miesko w takim korzennym wydaniu musi smakowac naprawde wysmienicie:-)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!
    Samych pieknych chwil, duzo szczescia, zdrowka i usmiechu:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cynamon, kardamon - jak to musi wszystko pachnieć! Dosiego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze życzenia wszelkiej pomyślności i spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniale wygląda

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Korzenne polędwiczki muszą smakować wyjątkowo :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Niech będzie wypełniony uśmiechem i spełni wszystkie marzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)