wtorek, 17 kwietnia 2012

Rolada z indyka ze szpinakiem


Wspaniała rolada pysznie nafaszerowana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie. Doskonała propozycja na co dzień i od święta.  Przepis od aniado

Rolada z indyka ze szpinakiem
1 pierś z indyka (ok 1,2 kg)
8-10 długich i dużych plastrów szynki parmeńskiej
250 g świeżego szpinaku
10-12 plastrów suszonych pomidorów
0,5 szkl pokruszonego sera feta
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Filet z indyka nadkroić i rozłożyć jak książkę. Włożyć pomiędzy dwie warstwy filii i dokładnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Nie solić, gdyż szynka i ser feta zapewnią wystarczającą ilość soli. 
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i liście szpinaku. Smażyć, aż liście zwiędną a woda odparuje. 
Płat mięsa rozłożyć na arkuszu folii, na połowie ułożyć warstwę szpinaku, a na niej pokruszony ser feta oraz pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość dość ciasno w roladę, tak aby szpinak, feta i pomidory były w samym środku.
Z plastrów szynki ułożyć duży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. 
Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę arkuszem papieru do pieczenia, aby zbyt mocno się nie przyrumieniła. 
Po upieczeniu pozostawić mięso w wyłączonym piekarniku na około 10 minut. 
Pokroić na plastry i podawać na gorąco.


19 komentarzy:

  1. Fajna ta roladka i szybka ,filet z indyka szybko sie przyrzadza, inaczej kicha

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie się podoba juz na nia patrzeć. Smak musi byc obłędny. Pozdrawimy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna rolada!Uwielbiam takie mięsko z dodatkami..a jak już są suszone pomidorki, to mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piegusku, przepięknie Ci wyszła ta rolada! Zupełnie nie wiem, co miałaś na myśli pisząc, że nie udało Ci się jej perfekcyjnie zwinąć!!!
    Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, że to naprawdę smakowite danie :)
    Bardzo mi miło, że odważyłaś się skorzystać z mojego przepisu, a jeszcze bardziej cieszy fakt, że rolada smakowała :)
    Pzdr serdecznie
    Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję to była przyjemność skorzystania z Twojego przepisu:)

      Usuń
  5. jaka piękna! połączenie szpinaku, sera feta i pomidorów jest pyszne, ostatnio robiłam podobną tartę. Twoje potrawy są zawsze tak dopracowane, jak na konkurs :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu no coś Ty, gdzie tam dopracowane, ciągle widzę coś co mogłabym zrobić lepiej ha ha ha

      Usuń
  6. Wspaniala uczta , przepieknie wykonane wszystko !, zycze smacznego , tak u ciebie jest zawsze pieknie i nie ma roznicy jaka to okazja ,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za wszystkie komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie i niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka elegantka z tej rolady. Wygląda niesamowicie dostojnie. :)
    Od samego patrzenia już zgłodniałam.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oooooooooooo, robiłam tę roladę własnie z bloga Lepszy smak na boże narodzenie 2011 i wyszła przepyyyyyyyyyyyyyyyyszna, także szczerze polecam . dodam, że nie mam doswiadczenia w gotowaniu a pomimo to udało mi się wszystko znakomicie i rolada jest naparwde godna polecenia. :) tu tez wygląda smakowicie. mmmmmmmmmm ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz, rolada jest rzeczywiście piękna i pyszna, cieszę się że się udała:) pozdrawiam

      Usuń
  11. Żywcem z ściągnięte z innego bloga!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście-przecież napisałam skąd i wstawiłam linka do oryginału:) pozdrawiam

      Usuń
  12. zastanawiam się czy można zastąpić ser feta np. mozarellą? Nie za bardzo lubię fetę i boję się, że będzie dominowała w tym farszu, no i jeszcze ta jest słoność. Bardzo proszę o jakieś sugestie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)